A trădat Republica Moldova! Ce a făcut primarul Chișinăului în ziua în care președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat atacarea Ucrainei? S-a aflat acum!
Pe data de 24 februarie 2022, primarul Chișinăului s-ar fi aflat la Moscova
„În ziua izbucnirii războiului dintre Rusia și Ucraina, unul dintre cei mai influenți politicieni din Moldova, Ion Ceban, primarul Chișinăului și favoritul clar pentru alegerile locale iminente, se afla în secret în Moscova. Această descoperire a stârnit întrebări cu privire la modul în care ar reacționa opinia publică în Moldova dacă ar descoperi că unul dintre cei mai influenți politicieni din Estonia ar fi avut o călătorie secretă în Moscova în ziua în care Rusia a invadat Ucraina”, scrie într-un articol publicat miercuri, 1 noiembrie 2023, de către site-ul epl.delfi.ee din Estonia.
„Primarul Ceban a postat pe pagina sa de Facebook pe 24 februarie 2022, la ora 18:00, că Primăria Chișinău este pregătită să gestioneze situația de criză și să colaboreze cu autoritățile centrale din Moldova în ceea ce privește refugiații de război care au migrat în Moldova în număr de mii. El a cerut moldovenilor să rămână calmi și a informat cu privire la organizarea ajutorului pentru refugiați, locurile de cazare disponibile și punctele de colectare a donațiilor.
Cu toate acestea, Ceban nu a menționat că în timpul acestor discuții el se afla de fapt în Moscova. O investigație realizată de Dossier Center și publicată de Eesti Päevaleht a dezvăluit că Ion Ceban și soția sa au zburat în Moscova cu o zi înainte de începutul războiului. Ceban a ales să păstreze călătoria sa în secret, fără a menționa nimic public despre acest subiect”, relatează sursa citată anterior.
Situația în Republica Moldova era deja complicată din punct de vedere al securității
„Informația că primarul Chișinăului s-a aflat în Moscova în acea perioadă este extrem de importantă deoarece ar fi avut posibilitatea să spună că era într-o călătorie de serviciu în Moscova în acel moment, dar din păcate Rusia a început invazia în Ucraina și el o condamnă. Decizia lui Ceban de a păstra această călătorie în secret sugerează că ar fi avut o agendă ascunsă cu rușii.
Situația în Moldova era deja complicată din punct de vedere al securității în acea perioadă. Planul rușilor era să ocupe rapid Odesa, iar situația era critică pentru Moldova, deoarece răsturnarea puterii în Moldova ar fi fost următorul pas, după ce Rusia ar fi reușit să se simtă confortabil în Ucraina. Nu se știe dacă rușii aveau deja un plan clar cu privire la cine să aducă la putere în Moldova”, a adăugat sursa cititată anterior.
„Există o circumstanță atenuantă în cazul călătoriei lui Ceban, conform lui Indrek Kannik, directorul Centrului Internațional pentru Studii de Apărare. Dacă cineva călătorește în secret în Moscova în acea perioadă, asta poate însemna doar că se întâmplă ceva foarte rău. Singura circumstanță atenuantă ar putea fi faptul că Ceban și soția sa aveau bilete de continuare către Thailanda.
Cu toate acestea, ruta neobișnuită și lungă a lui Ceban de la Moscova înapoi în Moldova ridică întrebări suplimentare. În concluzie, călătoria secretă a primarului Chișinăului, Ion Ceban, în Moscova în ziua izbucnirii războiului dintre Rusia și Ucraina a stârnit îngrijorare și întrebări în Moldova. Această situație a evident”, a explicat sursa citată anterior.
Coeziunea dintre Ion Ceban și pro-Rusia
„La alegerile locale de duminică, Ion Ceban este de departe cel mai popular candidat la funcţia de primar al Chişinăului. Potrivit ultimelor sondaje, sprijinul său în rândul întregului electorat ajunge la 47%, iar printre cei care au decis să voteze cu siguranță este de 56%. Sprijinul general MAN al lui Ceban este încă în jur de 20%.
Valeriu Paşa a spus că ceea ce iese în evidenţă pentru el este coluziunea dintre Ceban şi partidele pro-ruse.
„De exemplu, fostul președinte Igor Dodon, care este puternic pro-rus, plănuia să candideze la funcția de primar al Chișinăului în fruntea listei sale din Partidul Socialist, dar rușii i-au interzis. Acum candidatul lor este un nume complet lipsit de sens„, a spus Paşa.
„Campania noului partid Chance al [oligarhului dorit] al lui Ilan Shor este foarte ieftină și nici măcar nu folosesc numele lui Ceban pentru a-l critica în vreun fel. Același lucru este valabil și pentru partidul finanțat de fostul premier Ion Chico și [oligarhul evadat și sancționat de SUA] Vlad Plahotniuc„, a adăugat el.
Paşa a menţionat că, în acelaşi timp, Cebani MAN nu se aplică sau concurează în altă parte, ci doar în Chişinău.
„Este vorba de a te preface că ești competitiv. Cred că împreună cu Shor și Plahotniuc, Kremlinul vede în Ceban o cheie de aur, ca să spunem așa, care ar putea câștiga voturile alegătorilor pro-europeni la următoarele alegeri parlamentare„, a spus el.
Potrivit lui Paşa, aceasta ar oferi probabil o oportunitate de a crea o coaliţie cu partidele tradiţionale pro-ruse şi de a înclina Moldova înapoi în braţele Rusiei”, a explicat sursa citată anterior.
Un plan mai lung fierbe în fundal
„De altfel, „jocul” nu ține atât de puterea în orașul Chișinău, unde, potrivit ultimului sondaj, cele mai importante probleme electorale sunt ambuteiajele, străzile gropite, lipsa locurilor de parcare și gunoaiele, ci despre cele de anul viitor. alegeri prezidențiale și apoi parlamentare.
Moldova se află de câțiva ani într-o situație tensionată, unde președintele puternic pro-occidental Maia Sandu este la putere în toată țara, iar guvernul este condus și de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) pro-Occident. Partidele oligarhilor pro-ruși încearcă să-i răstoarne. Mâna Kremlinului în acest joc de multe ori nici măcar nu a fost încercată să fie ascunsă.
În această primăvară, EPL a dezvăluit, de asemenea, planul strategic al Kremlinului cu privire la modul de recăpătare a controlului asupra Moldovei. Potrivit lui Valeriu Paşa, Ceban se abţine cu grijă să condamne Rusia şi să vorbească despre Putin ca un criminal de război în declaraţiile sale publice.
„Nu răspunde cererilor de interviu, nu participă la dezbaterile electorale. Când a început războiul, el s-a abținut, în esență, să vorbească despre război timp de jumătate de an. Abia în octombrie anul trecut, el a spus la un eveniment mai restrâns că, în opinia sa, Rusia este agresorul. Dar de atunci evită constant să vorbească pe această temă„, a spus Paşa.
Potrivit lui Indrek Kannik, nu va fi clar cum se va comporta Ceban până când va ajunge efectiv la putere în guvernul central al Republicii Moldova.
„Dacă se află sub controlul financiar al rușilor, atunci, desigur, este fără speranță„, a afirmat el”, relatează sursa citată anterior.