„Nimeni nu a vrut să vorbească cu noi, nimeni nu a vrut să ne asculte”, spunea Putin, în 2018, folosind discursul său anual privind Starea Națiunii pentru a dezvălui noi rachete nucleare „invincibile”.
Dorința ca Rusia să fie nu doar ascultată, ci respectată și chiar temută, a fost stindardul mandatelor lui Putin de când a ajuns la putere, în 1999.
Servitor loial al Uniunii Sovietice, Putin a fost consternat când URSS s-a destrămat, spunînd că este „cel mai mare dezastru geopolitic al secolului XX”.
Acum, Putin conduce o Rusie care seamănă tot mai mult cu Uniunea Sovietică din punctul de vedere al forței.
Tensiunile cu Occidentul au atins cote maxime, după de tot mai multe scandaluri diplomatice și de spionaj. Opoziția internă a fost în mare parte anihilată, Putin băgându-și principalul opozant în spatele gratiilor.
Iar viitorul lui Putin este sigur, cu o reformă constituțională adoptată în 2020, care îi oferă posibilitatea de a rămâne la putere până în 2036.
„Se vede pe sine ca un om aflat într-o misiune”, a declarat pentru AFP analistul politic Konstantin Kalachev. ”Prin rămînerea sa la putere, împiedică Rusia să se destrame”.
La început, Putin a fost văzut ca un potențial prieten al Occidentului, fostul președinte american George W. Bush considerânndu-l chiar un „lider remarcabil”. Putin a dezvoltat prietenii strânse cu mai mulți lideri, în special cu Gerhard Schroder și cu Silvio Berlusconi.
Dar Occidentul a devenit în curând deziluzionat de Putin, iar sentimentul pare să fi fost reciproc. Represiunea sa împotriva opoziției, concentrarea tot mai mare a puterii în mâinile forțelor de securitate și controlul crescut al statului asupra economiei au atras condamnări ale partea Occidentului.
Un moment de cotitură a venit în 2011-2012, când Putin a declarat că se întoarce la Kremlin, după 4 ani ca prim-ministru, iar forțele sale de securitate au zdrobit un val de demonstrații anti-guvernamentale.
Relațiile cu Occidentul au fost din nou afectate, după anexarea Crimeii, în 2014 și în urma intervenției militare din 2015, pentru susținerea regimului lui Bashar al-Assad în Siria.
America și UE au impus sancțiuni care s-au dovedit profund dăunătoare pentru economia Rusiei, blocând o renaștere economică provocată de petrol.
În ultimele săptămâni, Putin a sfidat avertismentele occidentale și a intensificat tensiunile cu Ucraina, trimițând mii de soldați la granițele sale.
Deși la începutul anului, Biden a spus despre Putin că este un „criminal”, acum l-a invitat pe liderul de la Kremlin să organizeze un summit într-o țară terță. Iar invitația a fost percepută la Moscova ca un semn de respect și de restabilire, de către Putin, a statutului Rusiei de țară care nu poate fi ignorată.