Aceste eforturi însă ar putea să nu se dovedească destul de eficiente încât să domolească criza de personal din piaţa muncii, scrie Business Magazin.
Începând din luna aprilie a anului viitor, Japonia, a treia cea mai mare economie din lume, le va permite muncitorilor necalificaţi să lucreze în 14 sectoare precum cel de construcţii sau îngrijire pentru bătrâni, cu permise de muncă de până la cinci ani.
Muncitorii calificaţi vor putea să migreze cu întreaga familie şi să rămână în Japonia pe termen nelimitat.
Cabinetul premierului Shinzo Abe a aprobat pentru prima dată aceste legi luna trecută.
În prezent, muncitorii necalificaţi sunt acceptaţi în Japonia doar prin programele interne de training ale companiilor multinaţionale. În acelaşi timp, străinii care deţin cunoştinţe specializate dar nu aplică pentru rezidenţă permanentă, pot trăi în ţară doar pentru o perioadă limitată de timp fără familia lor.
„Probabil acest efort nu va fi suficient pentru a opri diminuarea populaţiei cu drept de muncă”, spune Marcel Thielliant de la Capital Economics.
În total, Tokyo plănuieşte să accepte circa 340.000 de străini în următorii cinci ani. Însă acest nivel nu este suficient pentru a contracara declinul populaţiei, care a scăzut cu 373.000 de persoane în 2017, spune Kohei Iwahara, economist în cadrul Natixis Japan Securities. „Deşi politica de a deschide uşa este un pas în direcţia bună, guvernul trebuie să accepte mai mulţi”.