Prim-ministrul Dacian Cioloş anunţă că, în cursul zilei de marţi, va trimite preşedintelui Klaus Iohannis revocarea din funcţie a lui Vlad Alexandrescu şi nominalizarea noului ministru al Culturii.
"Legat de ultimele discuţii în jurul demisiei ministrului Culturii: e păcat că domnul Alexandrescu a ales să termine în acest fel. E alegerea dumnealui. Iar dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum şi de ce nu mi-a comunicat mie sau în guvern situaţiile cu care susţine că s-a confruntat. Viaţa merge înainte. Reformele vor continua şi în cultură şi în alte domenii. Doresc tuturor să găsească înţelepciunea de a respecta Sărbătorile de Paşti. Marţi voi trimite domnului preşedinte revocarea din funcţie a dlui Alexandrescu şi nominalizarea noului ministru. Căruia îi voi cere să continue reformele. În mod transparent şi onest. Dar nimeni nu are proprietatea absolută a reformelor. Nici măcar eu. Fiecare însă cred că trebuie să facem ceea ce ne dictează conştiinţa. Lumina Sărbătorilor de Paşti să ne lumineze fiinţa. Şi să aşteptăm de la ceilalţi să fie mai buni, prin efortul nostru al fiecăruia de a ne ameliora. Cu Dumnezeu spre noi înşine!", a scris premierul, sâmbătă seara, pe pagina sa de Facebook, informează Agerpres.
Sâmbătă, în presă a apărut o scrisoare a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, adresată Grupului pentru Dialog Social, în care susţinea că asupra lui au fost exercitate acţiuni directe de intimidare, chiar din partea unui coleg din Guvern, după ce a deranjat grupuri de interese foarte variate.
În scrisoarea publicată de Revista 22, Vlad Alexandrescu spune că, "în aceste zile, impresionat de susţinerea acordată de către societatea civilă", se simte dator să explice ce crede "că se întâmplă în jurul Ministerului Culturii".
"Prin multe decizii şi acţiuni ale mele am deranjat grupuri de interese foarte variate. Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Roşia Montană sau de la Cathedral Plaza din Bucureşti. Ele mi-au adus încercări directe de intimidare, am fost chemat în Parlament să dau socoteală, sunat de oameni politici. Când am oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel din Piaţa Romană am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă. Apoi, am fost convocat la ASE la o şedinţă de 'înfierare', condusă de fostul rector al ASE, actualmente preşedinte al Senatului ASE, acelaşi om care a interzis accesul la Biblioteca ASE pentru consultarea tezelor de doctorat susţinute în acea Universitate. Faptul că, în mai multe şedinţe de Guvern, m-am pronunţat în favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor în cazuri de plagiat notorii şi că am reuşit să împiedic adoptarea pachetului de acte normative propuse de ministrul Curaj, adoptare care ar fi însemnat amânarea cu aproape un an a retragerii oricărui titlu, mi-a adus o adversitate rece a acelor miniştri care erau implicaţi", susţinea Vlad Alexandrescu în scrisoare.
Ulterior, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Vlad Alexandrescu a precizat că scrisoarea lui către membrii GDS, în care este membru autosuspendat pe durata mandatului, a ajuns în presă fără voia sa şi subliniază că nu a dorit să condiţioneze în vreun fel rămânerea în Guvern.
"Precizez că ea era destinată exclusiv informării celor care au redactat comunicatul GDS de susţinere a mea. Ea nu a fost destinată publicităţii. Am reuşit să gestionez adecvat situaţiile prezentate acolo în exercitarea atribuţiilor mele, şi de aceea în legătură cu subiectele expuse acolo nu am nimic de adăugat", a scris Alexandrescu.
El şi-a exprimat speranţa că măsurile de reformă pe care le-a luat la Ministerul Culturii "beneficiază în continuare de susţinerea prim-ministrului". "Nu am dorit să condiţionez în acest mod în vreun fel rămânerea mea în Guvern", a scris Alexandrescu.