Turcia a luat o decizie de ultimă oră pentru a ține în frâu pandemia de coronavirus.
Doza a treia de vaccin, obligatorie pentru a putea intra pe stadioane la meciurile de fotbal
Potrivit agenției de presă EFE, Federaţia turcă de fotbal (TFF) a anunţat, miercuri, că pe stadioanele de fotbal din Turcia vor putea intra doar spectatorii care au şi a treia doză de vaccin împotriva Covid-19, dar numai în cazul în care au trecut cele 180 de zile de la schema iniţială de vaccinare.
Mai exact, potrivit noii măsuri, pe stadioanele din Turcia persoanele care au primit ultima doză din schema completă cu mai mult de jumătate de an în urmă, nu sunt recunoscute ca fiind imunizate. În acest caz, este necesară doza „booster”, a subliniat Federaţia.
De menționat este faptul că, potrivit datelor autorităților din Turcia, majoritatea populației a efectuat schema completă de vaccinare, cu cele două doze de la Sinovac şi Pfizer, în vara trecută, deci doza booster nu ar trebui să reprezinte o problemă.
În același timp, TFF mai precizează în informarea transmisă că noua regulă este legată de motive de precauţie în faţa extinderii valului cu tulpina Omicron a virusului Covid-19.
Măsurile drastice anunțate de Europa
Amintim faptul că Turcia nu este singura țară care aplică un nou set de măsuri de teama variantei Omicron. Italia spre exemplu a decis să introducă vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele cu vârste de peste 50 de ani.
Guvernul de la Roma spunea că măsura una este absolut necesară, astfel încât să se poată reduce presiunea asupra spitalelor, având în vedere faptul că persoanele din această categorie de vârstă au cel mai mare risc de a fi internate.
Și Franța pregătește un nou set de măsuri. Una dintre ele ar urma să permită medicilor infectați cu noul coronavirus, care au simptome ușoare, să continue să trateze pacienții.
De cealaltă parte însă, Cehia modifică perioada de carantină pentru persoanele confirmate cu COVID-19 și a contacților, care ar urma să fie redusă la 5 zile. Guvernul ceh declara recent că această măsură are rolul de a proteja administraţia şi economia de un colaps în contextul propagării rapide a variantei Omicron.
„Acesta măsură va intra în vigoare pe 17 ianuarie și se referă la testarea tuturor angajaților. Toți vor fi testați cu teste antigen. Testarea se va face alternativ, de două ori pe săptămână sau o dată la trei sau la cinci zile. Dacă testul antigen este pozitiv, angajații vor sta în carantină 5 zile”, declara Vlastimil Valek, premierul Cehiei.