A treia mare creştere bursieră din lume

Investitorii care au rămas în piaţă în ciuda aşteptărilor legate de o posibilă corecţie a trendului ascendent au avut de câştigat în primul trimestru, cu randamente de până la 30%. Piaţa de capital a reuşit să încheie al patrulea trimestru consecutiv de creştere, cu randamente impresionante pentru investitorii care au reuşit să îşi deschidă poziţiile în apropiere de minime. Perspectivele rămân pozitive, chiar dacă aprecierile nu vor mai fi la nivele atât de mari ca

Investitorii care au rămas în piaţă în ciuda aşteptărilor legate de o posibilă corecţie a trendului ascendent au avut de câştigat în primul trimestru, cu randamente de până la 30%.

Piaţa de capital a reuşit să încheie al patrulea trimestru consecutiv de creştere, cu randamente impresionante pentru investitorii care au reuşit să îşi deschidă poziţiile în apropiere de minime. Perspectivele rămân pozitive, chiar dacă aprecierile nu vor mai fi la nivele atât de mari ca în ultimele 12 luni.

După urcările din ultimele trei trimestre ale anului trecut, brokerii s-au ferit să facă predicţii prea optimiste. Era evident că, pe măsură ce aprecierile continuau, apariţia unei corecţii negative devine tot mai probabilă. Piaţa a infirmat temerile, dar pericolul unei perioade de corecţie pe trendul ascendent nu a dispărut. Cel mai sigur lucru este că nimeni nu poate şti cu siguranţă încotro se îndreaptă piaţa, iar urmărirea constantă a cotaţiilor pentru a evita marcarea unor pierderi rămâne la fel de necesară.

Pentru principala bursă autohtonă, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), primul trimestru a însemnat clasarea pe locul al treilea în topul celor mai bune evoluţii din lume, fiind depăşită doar de Ucraina şi Estonia. Indicele compozit BET-C, care grupează evoluţia tuturor companiilor listate, a reuşit o apreciere de 29,6%, adică un randament mediu de aproape 10% pe lună. BET, indicele celor mai importante zece companii, a urcat 27,2%, iar BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare, a fost cu 34,5% mai mare decât la finele anului trecut. Piaţa românească rămâne şi prin această evoluţie o piaţă emergentă, departe de stabilitatea burselor dezvoltate din vest. Cea mai slabă apreciere a fost consemnată de indicele internaţional al BVB, ROTX, cu 23,3%, în timp ce BET-NG, indicele societăţilor din energie, a urcat 35,1%. BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii, a fost cu 28,5% mai mare decât cotaţia de la sfârşitul lui decembrie.

Statele dezvoltate au evoluţii pozitive, oferind astfel susţinere şi bursei autohtone, însă creşterile sunt mult mai reduse. Japonia a reuşit, în primul trimestru, o apreciere de 6,6%, iar Marea Britanie, 6,1%, ambele fiind în vârful clasamentului burselor de referinţă. Statele Unite ale Americii au urcat 5,2%, Germania, 4,7%, Canada, 3,1%, iar Franţa, 2,5%. Ultima bursă din grupul G7 al celor mai industrializate ţări, Italia, a consemnat un randament negativ de 0,2%.

Oarecum surprinzător, China se află tot în zona roşie a clasamentului, cu o scădere de aproape 4%, alături de Grecia, cu -4,6%, Spania, -7,3%, şi Slovacia, -10,1%. De asemenea, Bulgaria a consemnat o depreciere de 1,6%, Portugalia, de 3,3%, iar Slovenia, de 3,7%. Se poate observa că din grupul de state PIGS (Portugalia, Irlanda, Grecia, Spania), cu dificultăţi economice majore, doar Irlanda a obţinut o creştere de circa 9%. Iar surpriza vine din zona pieţelor emergente semnificative BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), unde chinezii sunt singurii cu evoluţie negativă. Rusia a crescut cu 11,3%, Brazilia, cu 3,6%, iar India, cu 1,3%.

Următoarea listare va fi chiar BVB

Randamentul mult peste medie al pieţei autohtone este de bun augur pentru investitorii care reuşesc să meargă cu trendul general al pieţei. Din nefericire, volatilitatea extremă nu este pozitivă pentru maturizarea bursei. Dimpotrivă, investitorii mari se feresc de variaţii majore şi de lipsa predictibilităţii, cu efecte negative directe în lichiditate şi în capitalizare.

„Principala problemă a pieţei noastre rămâne anvergura sub aşteptări, cu o lichiditate destul de redusă faţă de alte burse din regiune“, spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest. Chiar dacă la nivelul sistemului, unde instituţiile, reglementările şi mecasnimele de tranzacţionare sunt aliniate aproape integral la cele ale Uninii Europene, absenţa listărilor noi, sectoarele economice nereprezentate la bursă şi numărul mic de finanţări prin piaţa de capital nu permit o dezvoltare organică a bursei. „Concret, numărul listărilor pe piaţa reglementată a BVB în urma unei IPO încheiate cu succes este de numai 14 în ultimii zece ani“, declară Răzvan Paşol, care mai arată că media anuală este de o singură listare, trei dintre ofertele iniţiale amintite aparţinând unor fonduri de investiţii. Un număr de 22 de companii a mai ajuns, în aceeaşi perioadă, la cota bursei venind de pe piaţa Rasdaq, însă astfel s-a reuşit doar menţinerea pieţei la un nivel acceptabil, creşterea lichidităţii nefiind suficientă pentru atragerea investitorilor de anvergură.

Veştile bune din zona listărilor noi sunt puţine. Cea mai probabilă este cea a BVB pe propria platformă, ceea ce va  face ca ambele pieţe spot autohtone (BVB şi Sibex) să fie tranzacţionabile pe o piaţă reglementată. Totodată, lansarea sistemului alternativ CAN al BVB ar putea anima operaţiunile din piaţă, cu atât mai mult cu cât un emitent important al acestei categorii ar putea fi Fondul Proprietatea, conducerea bursei afirmând că a fost deja obţinut acordul şefilor FP. Şi listarea pe piaţa principală a Fondului ar putea avea loc în tomană, lucrurile intrând pe un făgaş ceva mai normal după semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton. Prespectivele de creştere şi în al doilea trimestru rămân astfel valabile, însă analiştii nu se aşteaptă la valori de apreciere la fel de mari ca în primele trei luni.

Principala problemă a pieţei noastre rămâne anvergura sub aşteptări, cu o lichiditate redusă, absenţa noilor listări şi sectoare întregi inexistente la bursă.
Răzvan Paşol, preşedinte, Intercapital Invest

CREŞTERI DE TOP
Indicii BVB au reuşit aprecieri notabile şi în primul trimestru al anului, cea mai mare creştere fiind înregistrată de BET-NG, cu peste 35%, iar cea mai redusă de către ROTX, cu 23,3%.

58,9% este creşterea bursei din Ucraina în primul trimestru, cea mai mare apreciere din lume, aproape dublă de cea a BVB, aflată pe locul trei în top