În luna august, băncile aveau în bilanţuri credite în valută cu 0,6% mai mici decât în urmă cu un an şi împrumuturi în lei cu 4,5% mai puţine, potrivit unui comunicat BNR.
Deşi BNR a anunţat pentru luna august o creştere a creditului, raportat la luna similară din 2008, aceasta provine doar din efectele de curs: împrumuturile în valută, exprimate în euro au înregistrat o scădere de 0,6% în ultimele 12 luni. Însă la conversia în lei, în statistici apare o majorare de 18,8%.
Creditul neguvernamental a început să scadă în urmă cu unsprezece luni. Şirul de creşteri a fost întrerupt în luna septembrie, iar de atunci, lună de lună s-au raportat minusuri.
Dificultăţi pentru firme
Datele băncii centrale arată că accessul la finanţare a devenit mai dificil pentru firme decât pentru persoanele fizice.
În cazul companiilor, s-a înregistrat o micşorare cu 6,8% a portofoliului de creditele în lei, în ultimele 12 luni, de 11 ori mai mult decât media. La valută, datele BNR indică o majorare cu 18,8%, însă pentru sumele exprimate în lei. Dacă ţinem cont şi de deprecierea leului faţă de euro din ultimele 12 luni, cu peste 19%, de la 3,5330 la finele lui august anul trecut, rezultă că şi componenta în valută a înregistrat scăderi.
Luminiţa de la capătul tunelului
Există însă şi o veste bună: potrivit datelor BNR, în luna august s-a înregistrat o creştere a împrumuturilor în valută faţă de luna precedentă, consolidând astfel tendinţa înregistrată în iulie. De data aceasta, creşterea creditelor în valută a compensat scăderea de 0,2% a împrumuturilor în lei, BNR raportând prima creştere lunară a creditului neguvernamental – cu 0,4%.
În timp ce sectorul privat n-a prea avut succes în a atrage bani de la bănci, datoriile statului către acestea s-au triplat în ultimele 12 luni, BNR ajungând la peste 10 miliarde de euro.