Japonia se confuntă în acest moment cu al patrulea val al pandemiei. Iar prim-ministrul Yoshihide Suga are în față una din cele mai mari provocări: găzduirea Jocurilor Olimpice și paralimpice din Tokyo.
Cu doar 100 de zile rămase până la JO, amânate un an din cauza pandemiei, apar tot mai multe întrebări despre modul în care Tokyo poate organiza un eveniment sportiv de această amploare și cum poate menține voluntarii, sportivii, oficialii și publicul japonez în siguranță, scrie TheConversation.
Variante mai contagioase COVID-19 se răspândesc din al doilea oraș ca mărime din Japonia, Osaka. Cazurile au explodat din nou la Tokyo, iar așa-numita „cvasi stare de urgență” trebuie reintrodusă în marile orașe japoneze.
Cresc, în paralel, și neliniștile în ceea ce privește campania lentă de vaccinare. Japonia este cu mult în spatele multor alte țări precum Singapore, Coreea de Sud și Indonezia. Sondajele de opinie arată că până la 70% dintre japonezi consideră că ritmul vaccinării a fost prea lent.
Ministrul responsabil cu implementarea vaccinurilor a declarat că până în iunie ar trebui depozitate 100 de milioane de doze pentru a acoperi imuniazarea populației vârstnice (36 de milioane de persoane), lucrătorii din domeniul sănătății și cei cu boli preexistente.
Asta înseamnă că mai puțin de jumătate din populație ar fi vaccinată la 23 iule, când încep Jocurile Olimpice.
Principala cauză a ritmului lent provine din decizia inițială a guvernului de a trece printr-un proces de aprobare întârziat pentru vaccinul Pfizer-BioNTech.
Cel puțin patru companii farmaceutice japoneze au efectuat propriile studii ale vaccinului, dar și acestea au fost împiedicate de lipsa investițiilor și de ritmul lent de aprobare birocratică a agenției nipone de specialitate.
Japonia a făcut comenzi pentru 120 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca și 50 de milioane de doze de la Moderna, cu speranța că vor fi aprobate pentru distribuție și producție internă, până în luna mai. Au început și studii locale pentru vaccinul Novavax, cu speranța că poate fi produs pe plan intern până la sfârșitul anului 2021.
De ce tem japonezii de vaccinuri
Aprovizionarea cu vaccinuri nu este singura problemă cu care se confruntă țara. Există în rîndul japonezilor și o rată relativ mare de reticență față de vaccinuri. Mai puțin de 25% cred că vaccinurile sunt eficiente, importante și sigure, potrivit unui sondaj realizat de The Lancet.
Aceasta este consecința unor tragedii legate de vaccinare care au lovit Japonia în ultimele decenii. Zeci de sugari au murit din cauza vaccinului împotriva tusei convulsive în anii 1970, urmate de unele reacții adverse la vaccinul combinat împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) în anii 1980.
Cu toate acestea, sondaje recente arată că peste 60% dintre japonezi sunt dispuși să primească un vaccin COVID.
Presiunea politică
Strategia japoneză în pandemie s-a bazat mai mult pe cererile adresate companiilor și publicului de a lua măsuri de precauție voluntare, cum ar fi închiderea barurilor și restaurantelor după o anumită oră și nu pe aplicarea unor blocaje stricte. Scopul guvernului a fost de a minimaliza impactul asupra economiei.
În ciuda unor sondaje care arată că majoritatea japonezii nu ar vrea ca țara să găzduiască Jocurile Olimpice, evenimentul merge mai departe, așa cum a fost planificat.
Guvernul Suga și Comitetul Olimpic Internațional consideră că există pur și simplu prea multe în joc în ceea ce privește sponsorizările corporative, drepturile de difuzare și prestigiul politic al Japoniei.
Mai mult, premierul Suga vrea să-l invite pe președintele american Joe Biden la Jocurile Olimpice, în timpul vizitei oficiale în SUA, din această săptămână.