Rusia este sfătuită să participe la discuții despre pacea în Ucraina

Rusia nu pare să fie deschisă la scenariul păcii, în termenii Ucrainei. Joi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a exprimat ideea că în unele cercuri din Occident există sugestii conform cărora Moscova ar trebui să intre în negocieri pentru a discuta despre pacea din Ucraina.

Argumentul avansat este că Statele Unite și aliații lor nu au reușit să convingă forțele rusești din Ucraina, conform informațiilor furnizate de Reuters.

La aproape doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, circa 17,5% din teritoriul ucrainean se află sub controlul Moscovei.

În ciuda eforturilor unei contraofensive ucrainene în acest an, nu s-au obținut câștiguri teritoriale semnificative în fața forțelor din Rusia, care apără frontul. Utilizarea minelor și dronelor nu a făcut o diferență majoră.

În cadrul unei conversații cu reprezentanții agenției de știri RIA, Lavrov a făcut declarații pe acest subiect. El pune că se observă indicii că statele occidentale își ajustează tactica și strategia în ceea ce privește Ucraina. Potrivit ministrului, strategia de înfrângere strategică a Rusiei a eșuat.

„Occidentul îşi schimbă cu adevărat tactica – poate chiar se gândeşte la clarificarea strategiei. Pentru că, dacă ‘înfrângerea strategică a Rusiei’ este o strategie, iertaţi-mi tautologia, atunci această strategie a eşuat lamentabil. (…)

Există unele abordări, unele şoapte: de ce nu vă întâlniţi (Rusia) cu cineva din Europa care ar fi gata să vorbească, să vorbească despre Ucraina fără Ucraina însăşi”, a declarat Lavrov.

În plus, ministrul rus a subliniat faptul că Moscova va realiza toate obiectivele pe care și le-a propus în Ucraina.

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (SURSA FOTO: Dreamstime)

Putin vrea pace în Ucraina în termenii Rusiei

Vladimir Putin a afirmat de mai multe ori că este dispus să discute despre pacea din Ucraina, cu condiția ca aceasta să respecte termenii propuși de Rusia.

Reprezentanții SUA au exprimat sunt de părere că Putin amână orice inițiativă serioasă până după alegerile prezidențiale din SUA din 2024.

Ucraina susține că va continua să lupte până când ultimul soldat rus va fi evacuat, în acord cu granițele stabilite în 1991. Occidentul afirmă că nu va impune Ucrainei o soluție pașnică.

Putin percepe conflictul din Ucraina ca pe o luptă pentru supraviețuirea Rusiei împotriva unui Occident arogant. În plus, el acuză că Occidentul complotază pentru izolarea Rusiei și pentru a-i sustrage marile resurse naturale.

Joe Biden, președintele SUA, a subliniat că obiectivul Occidentului nu este să distrugă Rusia, ci să susțină Ucraina în respingerea forțelor ruse de pe teritoriul său. În 2022, Biden a caracterizat acțiunile Rusiei în Ucraina drept un „eșec strategic”.

O întâlnire secretă a forțelor occidentale

Joi, Lavrov, în funcție din 2004, a dezvăluit că marile puteri occidentale au avut o întâlnire „secretă” cu aproximativ 10 zile în urmă. Ea ar fi avut loc în cadrul unei reuniuni a G7, la care au participat și națiuni în curs de dezvoltare.

Scopul discuțiilor a fost formula de pace propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Participanții au convenit să se întâlnească din nou în ianuarie și să organizeze un „summit pentru pace” în februarie, în cadrul căruia să fie analizată propunerea lui Zelenski. Informațiile despre această reuniune secretă nu au putut fi verificate de Reuters.

Pe scurt, președintele Ucrainei vrea:
1. Retragerea trupelor ruse
2. Încetarea ostilităților
3. Restabilirea granițelor de stat ale Ucrainei cu Rusia

Moscova respinge planul lui Zelenski, considerându-l absurd deoarece nu implică Rusia în discuții.