Planurile de pace ale lui Vladimir Putin

Planurile de pace ale lui Vladimir Putin. Pe fondul impasului în care se află ofensiva militară a Rusiei în Ucraina și al refuzului Kievului de a ceda teritorii, Moscova își îndreaptă atenția spre o schimbare a conducerii ucrainene.

Potrivit unor surse apropiate Kremlinului, citate de The Moscow Times, Vladimir Putin urmărește înlăturarea președintelui Volodimir Zelenski pentru a aduce întreaga țară sub controlul său.

Conform a două surse din diplomația rusă și unui apropiat al cercurilor de putere de la Moscova, în contextul stagnării ofensivei militare și al refuzului ferm al Kievului de a ceda teritorii, Rusia și-a schimbat strategia, concentrându-se pe îndepărtarea lui Volodimir Zelenski de la conducerea Ucrainei.

Kremlinul intenționează să îl înlocuiască cu un lider mai „dispus la negocieri”, care ar putea accepta condițiile dictate de Moscova.

„Planul maxim” al lui Vladimir Putin

Deși Rusia a inițiat unele discuții cu Statele Unite, sursele afirmă că Kremlinul își menține obiectivele ambițioase în conflictul cu Ucraina.

„Planul maxim” al lui Vladimir Putin include capitularea Kievului, înlăturarea actualei conduceri, reorganizarea statului ucrainean conform cerințelor Moscovei și transformarea Ucrainei într-un aliat complet dependent de Rusia, asemănător Belarusului.

„Planul minim”

Pe de altă parte, „planul minim” al Moscovei vizează consolidarea controlului asupra celor patru regiuni ucrainene ocupate și reducerea independenței politice și militare a Kievului. Totuși, sursele citate subliniază că la Kremlin există conștientizarea faptului că acest obiectiv este, deocamdată, imposibil de atins, deoarece armata rusă nu a reușit să ocupe în totalitate regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

De asemenea, aceleași surse precizează că, în contextul actual, nu există nicio posibilitate de a forța un acord prin care Volodimir Zelenski să accepte cedarea acestor teritorii.

A treia variantă: discreditarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski

În acest context, Putin ar fi optat pentru o a treia strategie: subminarea credibilității lui Volodimir Zelenski pe plan internațional și conturarea imaginii acestuia drept un partener inflexibil, dificil de abordat în negocieri.

Principalul obiectiv al acestei tactici ar fi convingerea liderilor mondiali, în special a președintelui american Donald Trump, că dialogul cu Zelenski este inutil.

„Acum, scopul nostru este să exercităm o presiune insuportabilă asupra lui Zelenski din partea Washingtonului și să determinăm Kievul să organizeze alegeri prezidențiale. Zelenski nu va ceda teritoriile, iar problema trebuie eliminată din rădăcină”, a spus un oficial apropiat Kremlinului.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (SURSA FOTO: Facebook, Volodimir Zelenski)

Un alt diplomat rus a evidențiat că Putin are o antipatie profundă față de Zelenski.

„El l-a provocat pe Putin. Unul dintre obiectivele noastre este să facem în așa fel încât Zelenski să nu mai rămână la conducerea Ucrainei. De aceea, promovăm constant ideea că nu este legitim și că sunt necesare alegeri”, a explicat oficialul.

Kremlinul speră ca Zelenski să nu poată obține un nou mandat, iar până când acesta va rămâne în funcție, Putin nu intenționează să facă nicio concesie în cadrul negocierilor.