Anul 2021 aduce oficial austeritatea: Guvernul Cîțu este pus serios pe tăieri, reduceri și plafonări, pentru a putea prezenta un buget pe 2021 în care deficitul bugetar să nu depășească prea mult pragul de 7%.
Anul 2021 aduce oficial austeritatea: Pesionarii și bugetarii, ”preferații” lui Florin Cîțu încă din vremea în care era ministru de Finanțe, vor duce greul reducerilor de cheltuieli.
Nici tinerii nu scapă, în condițiile în care Guvernul Cîțu a anunțat, prin diferite voci din PNL, reducerea subvenției pentru transportul studenților.
Anul 2021 aduce oficial austeritatea
Întârzierea cu care este prezentat în Parlament bugetul pe 2021 a fost asociată de unii comentatori tocmai cu imposibilitatea Guvernului Cîțu de a ”închide” bugetul, adică de aface astfel încât discrepanța dintre venituri și cjeltuieli să nu depășească un anumit prag, dincolo de limita de sustenabilitate.
Premierul Florin Cîțu i-a informat însă luni pe liberali că Guvernul taie voucherele de vacanță în 2021 și sporurile bugetarilor și reduce subvenția pentru transportul studenților.
Economia la buget ar fi de 1,8 -2 miliarde de lei, potrivit acelorași surse liberale, citate de hotnews.ro.
Explicațiile lui Ludovic Orban
Premierul le-a explicat liberalilor că în acest an se vor folosi voucherele de vacanță necheltuite în 2019 și 2020, altele noi urmând a fi date anul viitor.
În privința transportului pentru studenți, aceștia ar urma să nu mai aibă gratuitate, ci să se revină la sistemul din 2016, când era doar un anumit număr de călătorii suportat de stat.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a ieșit ulterior într-o conferință de presă și a confirmat tăierile pe care intenționează să le opereze Guvernul Cîțu.
Pensiile ar putea crește abia în 2022
În privința pensiilor, acestea se vor indexa abia începând cu 1 ianuarie 2022, cu inflația și cu până la 50% din creșterea reală a salariului mediu.
De asemenea, alocațiile copiilor vor rămâne neschimbate anul acesta, a precizat Orban.
Alte măsuri avute în vedere, pentru reducerea cheltuielilor țin de reducerea normelor de hrană. Măsura ar urma să economisească 800 de milioane de lei. Iar sporurile bugetarilor vor fi plafonate. Anterior, Cîțu a anunțat că acestea vor fi reduse.
Sporul de 30% acordat prefecturilor nu va mai fi acordat. Nu se vor mai acorda subvenții companiilor de stat aflate pe pierdere dacă nu vin cu planuri de restructurare. Premierul Cîțu s-a declarat nemulțumit că nu a primit propuneri de restructurare, conform surselor citate, care vorbesc și de o scădere a subvențiilor pentru partide cu 30%.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin.