A venit iarna în România! Ninsori abundente în Moldova
A venit iarna în România! În nordul Moldovei, deja a nins abundent şi mai multe judeţe au fost acoperite de un strat de omăt.
În prezent, se înregistrează ninsori în zona montană a județului Suceava, în Rădăuți și în zona Ghimeș din județul Bacău. Carosabilul prezintă în principal umiditate, cu porțiuni de zăpadă frământată în strat de sub 1 cm.
În celelalte județe din regiunea de nord-est, se înregistrează o ploaie ușoară, cu lapoviță în Fălticeni și Suceava, precum și în zonele Potoci și Piatra Neamț, cu temperaturi cuprinse între -2 și +6°C.
În prezent, se desfășoară operațiuni cu un număr de 54 de autovehicule echipate cu lamă și răspânditor de material antiderapant, pentru o bună circulaţie pe drumurile naţionale.
Mai multe vehicule au rămas blocate pe DN 17, în localitatea Păltinoasa, din cauza zăpezii. Circulaţia rutieră este oprită pe ambele sensuri de mers, existând rută ocolitoare pe DN 2E, transmite Centrul Infotrafic.
Sâmbătă dimineață, zona Moldovei se află sub incidența unei avertizări Cod galben. Se vor înregistra cantități semnificative de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului.
Cod portocaliu în Caraş-Severin şi Hunedoara
A venit iarna în România! Tot sâmbătă dimineaţă, meteorologii ANM au emis o avertizare nowcasting tip Cod portocaliu. Va fi vânt puternic în zonele de munte din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara.
Avertizarea este valabilă până la ora 14.00. În acele zone, rafalele vor depăşi 100 de kilometri la oră.
„Se vor semnala: intensificări puternice ale vântului care vor depăşi la rafală 90…100 km/h, va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea”, potrivit ANM.
Prognoza meteo ANM pentru sâmbătă, 18 noiembrie
A venit iarna în România! Se răceşte vremea în România şi va ploua în aproape toată ţara, mai ales în jumătatea de est.
În Dobrogea și Bărăgan, cerul va rămâne acoperit, urmând să înregistreze precipitații abundente, cu potențial de acumulare de 40 de litri de apă pe metru pătrat. Vântul se va intensifica, atingând viteze de până la 90 km/h. Pe timpul nopții, în anumite zone, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.
În Moldova sudică și în nordul Munteniei, se observă un cer încărcat de nori, însoțit de ploi consistente și vânt puternic, mai ales în a doua parte a zilei și în timpul nopții. În Carpații de Curbură, se anunță ninsori și viscol, cu rafale de vânt ce pot depăși 110 km/h. Temperaturile maxime vor atinge 8 grade Celsius.
În jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina, predomină ninsorile, iar un strat de zăpadă se va depune pe sol. Vântul va agita atmosfera, iar în zonele de deal și munte se anunță ninsori viscolite, cu vizibilitate redusă. Temperaturile abia vor atinge 6 grade Celsius.
În nordul Transilvaniei și în Maramureș, condițiile atmosferice se vor caracteriza prin închiderea cerului, intensificarea vântului, iar temperatura va atinge cel mult 7 grade Celsius. Ploile se vor opri după înserat.
Precipitațiile vor fi prezente și în regiunile vestice. Vorbim despre ploi în zonele mai joase și despre ninsori în zonele montane. Temperaturile se vor menține în jurul a 7 grade, iar în zona Crișanei, în timpul nopții, vor coborî sub pragul înghețului.
Cum va fi vremea în Transilvania, sudul ţării sau la Bucureşti?
A venit iarna în România! În Transilvania, se anticipează o atmosferă mohorâtă, cu ploi în partea vestică și ninsori în estul provinciei, mai ales în zonele montane. În Carpaţii Meridionali, vântul va intensifica ninsorile cu viteze de peste 110 km/h. Maximele termice vor ajunge la 6 grade, însă peste noapte temperaturile vor coborî până la minus 5 grade în depresiuni.
În Oltenia, se prefigurează o zi cu înnorări persistente și ploi. Temperaturile vor atinge 8…9 grade Celsius, dar vântul va avea intensificări, suflând cu viteze de până la 65 km/h.
În regiunile sudice, cerul va fi acoperit, vor apărea ploi, iar în jumătatea estică a Munteniei vântul poate atinge 90 km/h. Temperaturile vor atinge 9…10 grade, iar peste noapte, în anumite zone, vor apărea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.
În București, vremea este mohorâtă, cu cerul acoperit de nori și ploi consistente. Temperatura scade, iar maximă zilnică se oprește la 9 grade Celsius. Pe parcursul serii, vântul se intensifică, generând rafale cu viteze cuprinse între 50 și 55 km/h. Spre dimineață, precipitațiile trec de la ploaie la lapoviță și ninsoare.
În fine, în zonele de munte, ninge abundent. Se va depune un strat consistent de zăpadă. Vântul suflă cu o viteză ce depășește 80 km/h, iar în masivele sudice, se anticipează rafale de peste 110 km/h. Aceasta creează condiții de viscol puternic și o vizibilitate extrem de redusă. De asemenea, temperaturile scad semnificativ și în multe regiuni devin negative.