A venit iarna peste noi! Ninge în România. Drumarii au fost nevoiți să intervină
A venit iarna mai devreme în România. De câteva ore a început să ningă pe Transfăgărășan, iar la cota 2000 s-a așternut deja un strat subțire de zăpadă. În această dimineață, la Bâlea Lac, mercurul din termometre a scăzut până la 0 grade Celsius, dar temperatura resimțită era de -4°C.
Angajații Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au intervenit deja pentru a deszăpezi Transfăgărășanul. Vă amintim că, în urmă cu câteva zile, autoritățile locale au anunțat că șoseaua va rămâne deschisă cât timp vremea va permite. Până acum, pe Transfăgărășan se închidea circulației la data de 1 noiembrie.
Astăzi, 11 noiembrie 2022, în cea mai mare parte a României valorile termice vor începe să scadă, dar tot se vor situa peste temperaturile specifice lunii noiembrie. Cerul va fi variabil, cu înnorări şi temporar vor fi ploi în Muntenia, local în Oltenia, Dobrogea, Moldova, sud-vestul Transilvaniei, la munte şi izolat, posibil şi în restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 9-17 grade Celsius, iar temperaturile minime vor fi de- 1 grad în estul Transilvaniei şi 11 grade Celsius pe litoral. Dimineața și noaptea, pe alocuri va fi ceaţă.
În weekend, însă, ne vom lua la revedere de la vremea frumoasă. Sâmbătă și duminică sunt așteptate ploi slabe sau burniță în majoritatea regiunilor din România. La munte se anunță lapoviță și ninsori.
Prognoza meteo ANM pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în luna decembrie?
Vă amintim că Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis deja prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iată cum va fi vremea în România până pe data de 12 decembrie 2022:
între 14 noiembrie și 21 noiembrie, valorile termice vor fi în general apropiate de temperaturile specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor din România, însă s-ar putea ca temperaturile medii să fie mai scăzute în nord-estul țării. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval de timp, dar cu posibilitatea unui ușor deficit în zonele montane;
între 21 noiembrie și 28 noiembrie, temperatura medie va fi apropiată de valorile termice normale pentru această perioadă în întreaga țară. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval de timp în cea mai mare parte a României, excepție făcând nordul extrem, unde vor fi local deficitare;
între 28 noiembrie și 5 decembrie, temperaturile medii vor fi puțin mai scăzute decât valorile termice normale pentru această perioadă din an în estul și sud-estul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în vest, nord-vest și centru, mai ales la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval de timp;
între 5 decembrie și 12 decembrie, temperaturile medii se vor situa în jurul valorilor termice specifice începutului de iarnă pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări.