Încă de la sfârșitul lunii mai, PSD a anunțat că va depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului Orban, imediat ce liberalii vor anunța decizia nerespectării Legii pensiilor. Iată că acel moment a venit.
Acuzați de o mare parte a susținătorilor și chiar de voci din mass media de blat cu Guvernul liberal, pesediștii au impus refuzul PNL de majorare cu 40% a pensiilor ca punctul dincolo de care nu se poate trece, în colaborarea politică dintre cele două partide.
Pentru că, în ciuda atmosferei de intifada verbală de pe scena politică dâmbovițeană, colaborarea dintre PSD-ul condus de Marcel Ciolacu și PNL plus președintele Iohannis este cât se poate de reală.
La solicitările exprese ale Președintelui Iohannis, PSD l-a înscăunat premier pe Ludovic Orban, a votat de două ori starea de urgență, o stare de alertă și s-a făcut că, scuzați, plouă, atunci când Guvernul a interpretat Constituția în stil Băsescu și a impus încă 30 de zile de stare de alertă, prin fentarea Parlamentului.
Discursul public al comunicatorilor cei mai vocali ai PSD s-a axat însă în jurul majorării cu 40% a punctului de pensie. Dacă peste alte neajunsuri și abuzuri din partea Guvernului s-a trecut, au spus social-democrații, nu vor permite sub nicio formă ca Legea pensiilor să nu fie respectată.
Partidul condus de Marcel Ciolacu a votat chiar o rezoluție în Biroul Permanent Național, în care stipulează depunerea unei moțiuni de cenzură a PSD în momentul în care Guvernul va modifica legea pensiilor publice prin OUG.
”Nu pot să facă această modificare decât prin OUG iar în momentul în care o vor adopta vom începe strângerea de semnături pentru o moțiune de cenzură”, a anunțat Olguța Vasilescu.
Alături de ea, Eugen Teodorovici și chiar Marcel Ciolacu și-au asigurat alegătorii că Guvernul Orban va fi destituit prin moțiune de cenzură, în momentul în care anunță că pensiile nu vor crește cu 40%.
Iată că acel moment a venit. Premierul a anunțat duminică seară că nici nu se pune problema unei astfel de majorări a pensiilor.
”Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut chiar în condițiile în care eram într-o situație economică favorabilă, așa cum arătau datele la începutul anului, atunci când am adoptat bugetul. Suntem într-o criză economică, suntem într-o criză care a afectat atât veniturile la bugetul de pensii, cât și veniturile bugetului de stat. Se vede limpede că majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi susținută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României, riscând să afecteze capacitatea României de a face față tuturor plăților”, a spus Orban, într-o emisiune televizată.
Ba, a doua zi asaltul Premierului împotriva asistaților social (sic!) a continuat, prin anunțul contestării la CCR a legii privind dublarea alocațiilor. Contestație pe care Guvernul nu o prea poate face, pentru că legea a fost deja promulgată de Președinte, dar să nu ne mai luăm de la amănunte.
La PSD, liniște și pace. Abia pe luni după-amiază a venit anunțul făcut de secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu, prin care pensionarii și părinții sunt anunțați că prima măsură a social-democraţilor, după demiterea Guvernului Orban prin moţiune de cenzură, va fi creşterea pensiilor şi a alocaţiilor.
Însă despre moțiunea de cenzură, nimic. Marcel Ciolacu spune de fiecare dată că PSD va depune moțiunea de cenzură la încetarea stării de alertă. Stare de alertă pe care Guvernul de-abia a demonstrat că o poate prelungi după bunul plac, fără aprobarea Parlamentului.
Iar voci avizate din Guvern, cum este cea a ministrului Sănătății, au spus că, atât timp cât este un risc epidemiologic în România, este neapărată nevoie și de starea de alertă.
Ce se face PSD-ul dacă înainte de 1 septembrie va fi tot stare de alertă? Cum își va ține promisiunea față de pensionari? Și, date fiind declarațiile de duminică seară ale Premierului Orban, dar și ultimele ieșiri ale ministrului Muncii , care vin să se alăture declarațiilor făcute deja de ministrul de Finanțe, de ce dovadă mai au nevoie cei de la PSD ca să se convingă de faptul că pensiile nu vor crește cu 40%?
Partidul condus de Marcel Ciolacu este deja privit cu foarte mare neîncredere de o mare parte dintre cei pe care ar trebui să îi reprezinte.
Dacă își trădează alegătorii și în privința majorării pensiilor, o să îi mai voteze colegii lor, intelectualii de la Partidul Socialist European, în frunte cu Frans Timmermans.