Cu nici 20 de kilometri de pârtie convenabilă pe regiune, România staţionează la coada clasamentelor întocmite după oferta pentru schiori. Nici nivelul relativ scăzut al tarifelor nu mai este un atu. Teoretic, o zi de schi în străinătate este mai scumpă decât una în România. Practic, e invers. Ca să se bucure de zăpadă, turistul beneficiază, cu un singur „ski pass“ (permis de schi), de o suprafaţă înzăpezită corespunzător cel puţin egală cu totalul p
Cu nici 20 de kilometri de pârtie convenabilă pe regiune, România staţionează la coada clasamentelor întocmite după oferta pentru schiori. Nici nivelul relativ scăzut al tarifelor nu mai este un atu.
Teoretic, o zi de schi în străinătate este mai scumpă decât una în România. Practic, e invers. Ca să se bucure de zăpadă, turistul beneficiază, cu un singur „ski pass“ (permis de schi), de o suprafaţă înzăpezită corespunzător cel puţin egală cu totalul pârtiilor disponibile pe toată Valea Prahovei şi Poiana Braşov (unde sunt necesare cel puţin cinci ski pass-uri diferite). Costul permisului este jumătate din cât ar costa în România. Însă când vine vorba de închirierea echipamentelor (clăpari, beţe şi schiuri), mai avantajaţi sunt cei care optează pentru staţiunile autohtone, unde preţurile sunt cu circa 20% mai mici decât în Austria, Franţa sau Bulgaria.
Din nou, Austria
O altă staţiune care oferă senzaţii tari, datorită amplasamentului său, pe gheţar, este Chamonix din Franţa, promovată de agenţiile de turism româneşti îndeosebi pentru turiştii cu venituri mai ridicate. Staţiunea oferă, în total, 500 de kilometri de pârtii, cu grade diferite de dificultate, un ski pass, 40 de euro pe zi, iar echipamentul costă aproximativ 20 de euro.
Tot pentru cei cu venituri ridicate, agenţiile au pregătit, în oferta lor, staţiuni din Italia. Un exemplu este Cortina D’Ampezzo, din nordul Ghetei. Pârtiile însumează un total de 140 km din care 5% negre, 62% roşii şi 33% albastre, acoperite şi cu zăpadă artificială, asigurând un sezon de schi din noiembrie până în aprilie, iar ski passul (aproximativ 40 de euro) oferă acces la 101 pârtii. Pentru ce-i care vor să-şi închirieze echipamentul preţul este de 71 de euro pentru şase zile.
Cât costă o zi de schiat?
Din punctul de vedere al numărului de pârtii, Poiana Braşov (foto) este una dintre cele mai generoase staţiuni. Un ski pass (15 euro/ zi) permite accesul la nouă pârtii, cu o lungime totală de 12,3 kilometri
Bulgaria
30-40 euro
Franţa
50-60 euro
România
30-40 euro
Austria
50-60 euro
Cât costă cazarea
Jasna Cazarea la un hotel de patru stele, cu mic dejun inclus, costă 72 euro/zi
Rauris O noapte la un hotel de patru stele, cu mic dejun costă 70 euro/zi
Chamonix Tariful pentru o noapte de cazare la un hotel de patru stele începe de la 77 de euro
Poiană O noapte la un hotel de patru stele cu mic dejun inclus costă circa 62 de euro.
Cortina D’Ampezzo O noapte la un hotel de 3 stele costa 70 de euro cu mic dejun inclus