Președintele Volodimir Zelenski le-a spus diplomaților ucraineni, într-un discurs publicat pe site-ul președintelui, că inițiativa reprezintă o piatră de temelie spre un summit de pace al liderilor mondiali din această toamnă pentru a susține principiile bazate pe propria sa formulă în 10 puncte pentru un acord de pace.
„Lucrăm să facem ca acest lucru să se întâmple în această toamnă”, a spus el. „Toamna bate la ușă, dar mai este timp să ne pregătim pentru summit și să implicăm multe state”, a declarat Zelenski.
Ce vrea Ucraina
Deocamdată, nu există nicio perspectivă a unor discuții directe de pace între Ucraina și Rusia, deoarece războiul continuă la fel de intens, iar Kievul încearcă să recâștige teritorii printr-o contraofensivă, informează Arab News, preluat de EurasiaReview.
În schimb, Ucraina își propune să construiască mai întâi o coaliție largă de sprijin diplomatic pentru viziunea sa de pace, pe lângă grupul principal de susținători occidentali, prin implicarea țărilor din Sudul Global, cum ar fi India, Brazilia, Africa de Sud și Turcia.
„Unul dintre principalele obiective ale acestei runde de negocieri va fi acela de a avea, în sfârșit, o înțelegere comună asupra celor 10 puncte”, a declarat joi Ihor Zhovkva, consilierul diplomatic șef al lui Zelenski.
Ce conțin cele 10 puncte ale Kievului
Cele 10 puncte includ solicitări pentru restabilirea completă a integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea completă a trupelor ruse, protejarea proviziilor de alimente și energie, securitatea nucleară și eliberarea tuturor prizonierilor. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Moscova va monitoriza reuniunea cu atenție.
„Rămâne de văzut care sunt obiectivele stabilite și ce doresc organizatorii să discute”, a declarat Peskov. Întâlnirea de la Jeddah va fi a doua dintr-o serie de discuții multilaterale convocate de Ucraina pentru a obține sprijin global pentru planul său de pace, propus de Volodimir Zelenski în decembrie.
Mai greu fără China
Oficialii occidentali admit, însă, că inițiativa poate exercita doar o presiune limitată asupra Moscovei fără China, care a păstrat legături economice și diplomatice strânse cu Rusia și a respins apelurile internaționale de a condamna invazia. Până acum nu a fost clar dacă reprezentanții Chinei vor lua parte la discuțiile de la Jeddah. Beijingul a fost invitat la o întâlnire anterioară, la Copenhaga, la sfârșitul lunii iunie, dar nu a participat.
„Cred că este esențial ca nu doar India, Brazilia și alți parteneri cheie să participe, ci și China să stea la masa negocierilor și să vorbească despre pace”, a spus un înalt oficial al Comisiei Europene.
(n.red. – Ulterior, China a anunţat vineri, 4 august, că va trimite un oficial de rang înalt în Arabia Saudită pentru discuţiile din acest weekend pe tema războiului din Ucraina)
Arabia Saudită vrea să aibă un rol major
Arabia Saudită vrea să joace un rol diplomatic proeminent în eforturile de soluționare a conflictului. În primăvară, Zelenski a participat la summitul Ligii Arabe de la Jeddah, când prințul moștenitor Mohammed bin Salman și-a exprimat disponibilitatea de a media cele două tabere.
Regatul saudit „a ajuns în părți ale lumii unde aliații clasici ai Ucrainei nu ar putea ajunge atât de ușor”, spunea atunci un alt oficial al UE.