„Formula de pace a Ucrainei conţine zece puncte fundamentale, care, pe lângă garantarea păcii pentru Ucraina, va crea mecanisme de contracarare a conflictelor viitoare”, a declarat Andrii Iermak, purtătorul de cuvânt al biroului prezidenţial, potrivit portalului Ukrinform.
Purtătorul de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski a afirmat că „trebuie să se plece de la planul de pace ucrainean”, adăugând că „încercăm să luăm în considerare opiniile şi poziţiile care nu contrazic Carta ONU”.
Această formulă are în vedere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, potrivit Kievului.
Arabia Saudită ar urma să găzduiască discuții de pace
Cotidianul The Wall Street Journal a relatat sâmbătă, pe 29 iulie, că la începutul lunii august, Arabia Saudită plănuiește să găzduiască discuţii de pace privind Ucraina între Kiev, ţările occidentale şi puteri mondiale în curs de dezvoltare precum Brazilia şi India, dar fără Rusia.
Potrivit surselor citate de WSJ, întâlnirea ar fi programată pentru 5 şi 6 august și va reuni în oraşul Jeddah înalţi oficiali din circa 30 de ţări.
Se speră că discuțiile ar putea culmina cu un summit de pace anul acesta, în care liderii internaţionali să susţină principii comune pentru încheierea războiului din Ucraina, care, la rândul lor, ar putea servi drept bază pentru negocieri între Kiev şi Moscova mai favorabile ucrainenilor, au declarat diplomații occidentali citați de ziar.
Întâlnirea de la Jeddah ar urma să aibă loc după cea de la Copenhaga, care s-a desfășurat în luna iunie, între reprezentanţi ai Ucrainei, Statelor Unite, ţărilor europene, Braziliei, Indiei, Turciei şi Africii de Sud, la finalul căreia aproape că nu s-au făcut publice niciun fel de informaţii.
Potrivit diplomaților occidentali, alegerea Arabiei Saudite ar urmări să înlesnească posibila participare a Chinei, care are bune relaţii atât cu Moscova, cât şi cu Riadul.
MAE rus vorbește despre pace în Ucraina
Vladimir Putin a anunțat recent în cadrul unui Summit Rusia-Africa faptul că va spori livrările de alimente în Africa, inclusiv anumite livrări de cereale cu titlu gratuit, menționând că este interesat de dezvoltarea cooperării militare cu țările continentului african.
Declarația lui Vladimir Putin a venit după ce liderii africani i-au cerut acestuia să instituie pacea în Ucraina, răspunsul liderului de la Kremlin nu a fost concludent. Potrivit lui, Rusia tratează cu respect propunerea lor de pace și o studiază cu atenție, încercând să găsească o ieșire din acest conflict.
Un comunicat al Ministerului de Externe rus anunță că Rusia își va continua dialogul privind perspectivele unei reglementări paşnice a crizei din Ucraina cu China, Brazilia, şi partenerii africani, potrivit agenției de presă rusă de stat RIA.
Summitul Rusia-Africa a avut loc în contextul expirării de 10 zile a acordului pentru cereale care permitea Ucrainei să exporte grâne prin Marea Neagră, în ciuda războiului. Acest lucru a provocat îngrijorări fondate în rândul țărilor africane.