În cursul zilei de miercuri, 2 august, președintele ucrainean a venit cu o veste relativ bună. Liderul de la Kiev spune că speră ca în toamna acestui an să poată fi organizat un așa numit summit al păcii.

Acest summit, spune Volodimir Zelenski, are ca scop terminarea războiului din Ucraina, cel început de Rusia în luna februarie a anului trecut.

Președintele ucrainean a mai adăugat că discuțiile din Arabia Saudită, care vor avea loc în această săptămână, reprezintă un pas către această direcție.

„Lucrăm pentru a face să se întâmple anul acesta. Toamna este foarte aproape, dar încă mai este timp pentru a pregăti summitul şi pentru a implica majoritatea ţărilor lumii”, a spus președintele ucrainean.

Federația Rusă nu a fost invitată la discuții private

Aproximativ 40 de națiuni vor fi reprezentate la discuțiile private, care vor avea loc la Jeddah, Arabia Saudită, sâmbătă și duminică, pentru a discuta planul de pace propus de Zelenski, care solicită retragerea completă a trupelor rusești din Ucraina și restabilirea granițelor recunoscute la nivel internațional ale acestei națiuni, inclusiv a celor cu Peninsula Crimeea.

Statele Unite, națiunile europene, Egiptul, Turcia, precum și Brazilia și India, două țări membre BRICS apropiate de Rusia, vor fi reprezentate la discuțiile din Arabia Saudită.

Rusia, pe de altă parte, nu a fost invitată și consideră că reuniunea de la Jeddah este o încercare de a promova interesele ucrainene și de a convinge alte națiuni.

Arabia Saudită depune eforturi pentru un compromis

Dar, potrivit unor surse diplomatice citate de DPA, Arabia Saudită, gazda reuniunii, încearcă să ajungă la un acord care să satisfacă ambele părți, în speranța că „un summit global pentru pace” va putea fi organizat în cursul acestui an pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Deși este parte a conflictului, Rusia nu va fi implicată, ceea ce i-a făcut pe  oficiali occidentali și ucraineni să declare că „summitul de pace” la care se referă Zelenski i-ar exclude, astfel că nu ar exista negocieri de pace reale între Moscova și Kiev.

Cea mai recentă rundă de negocieri de pace ruso-ucrainene a avut loc la Istanbul în martie anul trecut. Retragerea completă a forțelor rusești din Ucraina (inclusiv din Crimeea) și restabilirea granițelor recunoscute la nivel internațional ale națiunii, așa cum se stipula în planul propus de Zelenki, au fost ulterior puse ca condiții pentru orice negocieri cu Moscova, ceea ce Moscova consideră că este o cerere de capitulare.

La rândul său, Rusia îndeamnă Kievul să accepte pierderea Crimeei și a teritoriului ucrainean pe care l-a anexat și îi acuză pe liderii ucraineni că au abandonat negocierile de pace anul trecut pentru că Washingtonul le-a ordonat acest lucru.

Volodimir Zelenski a cerut din nou Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare a Ucrainei.

„Până la sfârşitul anului, decizia de a începe negocierile pentru aderarea statului nostru trebuie să fie aprobată de Consiliul European. Nu există alternativă la aceasta”, a indicat el.