Când ar putea începe negocierile de pace în Ucraina?

Președintele rus, Vladimir Putin a declarat marți că Ucraina ar putea începe negocierile de pace doar atunci când va rămâne fără resurse. El a punctat că Kievul va folosi orice potenţială încetare a ostilităţilor pentru a se reînarma cu ajutorul Occidentului, transmite agenţia Reuters.

Războiul a devastat zonele din estul şi sudul Ucrainei, fiind uciși sau răniți sute de mii de persoane. De asemenea, a declanşat cea mai mare ruptură a legăturilor Rusiei cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba în 1962.

Vladimir Putin a spus că contraofensiva Ucrainei împotriva forţelor ruse până acum a eşuat şi armata ucraineană a suferit pierderi grele.

„Am impresia că vor să muşte cât de mult pot şi apoi, când resursele lor vor fi aproape de zero, să obţină o încetare a ostilităţilor şi să înceapă negocieri pentru a-şi reface resursele şi restabili capacitatea de luptă”, a declarat Putin la un forum economic în oraşul-port al Rusiei de la Pacific Vladivostok.

Preşedintele a adăugat că mulţi potenţiali mediatori l-au întrebat dacă Rusia este pregătită să înceteze lupta. El a spus însă că Rusia nu se poate opri câtă vreme se confruntă cu o contraofensivă ucraineană.

Ca să existe vreo şansă de discuţii, a notat Putin, Ucraina ar trebui mai întâi să anuleze interdicţia legală autoimpusă privind negocierile de pace şi să explice ce vrea.

„Atunci vom vedea”, a spus Putin.

Rusia controlează aproximativ 18% din teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea pe care a anexat-o în 2014. De asemenea, are teritorii din estul şi sudul Ucrainei luate sub control în 2022.

Contraofensiva ucraineană nu a făcut încă progrese semnificative

De câteva luni, Ucraina se luptă să recâştige o parte din acel teritoriu şi a recucerit unele sate. Cu toate acestea, contraofensiva nu a făcut încă progrese teritoriale semnificative împotriva liniilor ruseşti puternic fortificate. Multe sunt presărate cu mii de mine terestre, notează sursa citată.

Ucraina spune că nu se va opri până când ultimul soldat rus nu va fi alungat de pe teritoriul ei. Occidentul afirmă că vrea să ajute Ucraina să învingă Rusia. Kremlinul consideră ideea drept un vis nerealist.

Putin a mai spus că decizia Occidentului de a furniza Ucrainei bombe cu dispersie şi muniţie cu uraniu sărăcit este o crimă. Deşi astfel de livrări ar putea prelungi războiul, ele nu vor schimba rezultatul final al acestuia.

El a criticat de asemenea decizia Occidentului de a furniza Ucrainei avioane F-16.

Despre o nouă mobilizare obligatorie, Putin a spus că 1.000 – 1.500 de ruşi semnează zilnic contracte voluntare pentru a se alătura armatei.

În ultimele şase sau şapte luni, 270.000 de persoane au semnat contracte voluntare, a spus Putin. Cifra este puţin mai mică decât cea de 280.000 anunţată de fostul preşedinte Dmitri Medvedev la începutul acestei luni.