Fondurile de pensii private, revenire spectaculoasă
La final de mai, arată analiștii Autorității de Supraveghere Financiară, activele sistemului se apropiau de 107,5 miliarde de lei, cu peste 22% mai mari decât la 31 mai 2022. Investițiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 91% în active românești, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor românești sunt reprezentate de titluri de stat sau acțiuni listate la BVB, arată ultimul Raport lunar de monitorizare a tendințelor din piețele financiare realizat de analiștii ASF.
Cum a avut loc evoluția fondurilor de pensii
Este o evoluție care confirmă trendul început încă din luna ianuarie, când fondurile deja recuperau substanțial din pierderile înregistrate pe ansamblul anului 2022. Creșterea activelor vine atât din contribuțiile mai mari plătite de salariații din România cât și din rezultatele investiționale obținute de administratori. Deși nu au reușit să acopere inflația, lucru care ar fi fost foarte dificil în condițiile în care creșterea prețurilor a fost una record în ultimul an și jumătate, administratorii au recuperat mult din decalaje.
Creșterile vin în primul rând din revenirea cotațiilor pentru titlurile de stat ale Românie, pe fondul scăderii inflației, în condițiile în care, conform Raportului citat mai sus, la 31 mai 2023, aproape 65% din activele fondurilor erau plasate în obligațiuni suverane. O contribuție importantă au avut și creșterile de pe Bursa de Valori București, unde administratorii au plasat în jur de 20% din activele administrate.
Peste 8.700 de români au beneficiat în primele trei luni din 2023, de pensia privată Pilon II, acesta fiind cel mai mare număr din istoria de 15 ani a sistemului, relevă datele cuprinse în Raportul ASF privind evoluția pensiilor private în trimestrul I al acestui an.
Evoluția este firească, iar curba de creștere se va accentua din ce în ce mai mult în următorii ani, având în vedere că tot mai mulți participanți la sistem ajung la vârsta pensionării. De altfel, pensionarea la termen este principalul generator de plăți în T1 2023, circa 57% din cele 158 de milioane de lei plătite de fonduri în perioada amintită fiind pentru participanți cărora li s-a deschis dreptul la pensie. 19% din plăți au mers spre moștenitorii participanților decedați, în timp ce în jur de 23% din bani s-au dus către persoane care au ieșit la pensie ca urmare a invalidității.