Potrivit datelor transmise de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), pensia medie pentru limită de vârstă a fost în luna mai 2023 de 2.245 lei în cazul asigurărilor sociale de stat. Suma a crescut cu 13% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Puterea de cumpărare a pensiilor a crescut
De asemenea, puterea de cumpărare a pensiilor a crescut cu +2,13%, în contextul în care prețurile la consumator au crescut cu 10,64%.
Suma îi vizează pe cei 3,65 milioane de beneficiari care au atins vârsta legală de pensionare, cu sau fără a avea și vechimea normată prevăzută de lege. Totodată, ei mai au parte de anumite beneficii pentru persoanele în vârstă care au contribuit la sistemul de asigurări sociale al statului. Acestea reprezintă 79% dintre cei care au primit lunar pensii.
Celelalte persoane sunt asimilate calității de fost lucrător ajuns la vârsta de pensionare. Per total, s-a ajuns la o medie a plăților în sistemul asigurărilor sociale de 2.005 lei lunar și la un avans de circa 13% nominal (+2,17% real).
Potrivit datelor transmise de CNPP, urmașii au reprezentat 9,7% din numărul total, cei încadrați în clase de invaliditate 8,7% iar cei care au ieșit la pensie mai devreme decât prevăd normele standard legale au avut o pondere de 2%.
Mai mult, ritmurile de creștere ale sumelor plătite de stat au fost marginal mai mari în cazul ajutorului social (+13,29%), al pensiilor anticipate parțiale (+13,12%) și urmașilor(+12,95%).
Unde sunt cele mai mari pensii?
De asemenea, datele CNPP arată că pensia medie pentru limită de vârstă pentru femei, care reprezintă 56% din numărul de beneficiari, a fost în luna aprilie 2023 de 1.957 lei, ceea ce înseamnă trei sferturi din suma medie încasată de bărbați, de 2.610 lei.
Cele mai mari pensii s-au consemnat în județul Hunedoara, unde media a fost de 2.668 lei. Al doilea județ a fost București, cu o medie de 2.543 lei. Au urmat județele Brașov (2.349 lei) și Gorj (2.348 lei).
Potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), suma cheltuită de stat pentru plata pe acest an a tuturor tipurilor de pensii de asigurări sociale a fost de 110,6 miliarde lei sau circa 7% din PIB-ul estimat curent pe 2023, sub cota de 9,4% impusă prin PNRR. Diferența este constituită de alte tipuri de venituri asimilate pensiilor.