Miercuri, pe 8 februarie, europarlamentarul Victor Negrescu a anunțat că solicitările PSD în legătură cu modificarea Planurilor de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost transpuse în regulamentele europene.
România va putea negocia PNRR
Acesta a postat pe rețelele de socializare care sunt ideile prevăzute în noul amendament.
„Am reușit! Solicitările Partidului Social Democrat, cuprinse în amendamentul pe care l-am propus și negociat la nivel european, prin intermediul cărora Planurile de Redresare și Reziliență pot fi modificate mai ușor, au fost transpuse în regulamentele europene. Comisia Europeană tocmai a transmis către statele membre un nou ghid privind modul în care se pot face aceste modificări.
Câteva idei generale preluate din amendament și care sunt prevăzute în noul regulament:
– se recomandă ca toate modificările aduse planului să fie propuse până la data de 30 aprilie 2023. Este evident, astfel, că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene trebuie să inițieze de urgență demersul și să poarte negocieri, în beneficiul României, pentru a aduce modificările necesare. Este singura și ultima ocazie de a face acest lucru, ulterior o să fie imposibil de realizat;
– modificările pot fi justificate prin prisma impactului generat de războiul din Ucraina sau de schimbările în fluxurile economice și comerciale;
– obiectul optimizărilor poate avea în vedere atât proiectele, cât și reformele și trebuie să corespundă, în continuare, recomandărilor specifice de țară și elementelor generale din regulament, cu accent pe menținerea obiectivelor de mediu și a celor digitale;
– Comisia Europeană o să vină cu un răspuns mai rapid la aceste modificări și va sprijini statele membre în acest sens.
Se dovedește, încă o dată, faptul că Partidul Social Democrat este astăzi formațiunea politică care livrează cu profesionalism lucruri importante pentru România în plan european.
*Documentul trimis către statele membre cuprinde atât modificările generale care pot fi aduse planurilor, cât și cele ce rezultă din includerea componentei de energie: https://commission.europa.eu/…/guidance-recovery-and… „, a scris Victor Negrescu pe pagina sa de Facebook.
Clădirile cu risc seismic, consolidate și reabilitate prin PNRR
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat că există două planuri cu privire la consolidarea și reabilitarea seismică a clădirilor. Mai precis, este vorba despre un proiect finanțat din bugetul de stat și un alt proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
De asemenea, prim-ministrul României a mai cerut ca Ministerul Dezvoltării să prezinte planul cu măsurile care vor fi pentru accelerarea implementării acestor două programe.
Prim-ministrul spune că este vorba despre o sumă care depășește 500 de milioane de euro, în ceea ce privește proiectul din PNRR. Planul derulat prin MDLPA are un buget de aproximativ 700 milioane, din care 300 de milioane sunt de la bugetul de stat.
„În acest moment, există două planuri de reabilitare seismică. E un plan care se derulează prin MDLPA cu un buget de aproximativ 700 milioane, 200 milioane sunt de la bugetul de stat, credite bugetare şi 500 milioane credite de angajament. Cea de-a doua linie e asigurată prin PNRR, în Programul valul renovării. Discutăm de peste 500 milioane euro. Ce e important în această imagine e că cetăţenii nu vor avea contribuţie la derularea acestor programe. Toate se vor desfăşura prin bugetul de stat şi prin fonduri europene”, spune prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.