Discuțiile de la Davos privind pacea în Ucraina sunt inutile, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov. Care este poziția actuală a Rusiei?
Discuțiile de la Davos privind pacea în Ucraina sunt inutile
Pace în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat deja că discuțiile despre restabilirea păcii în Ucraina, ce vor avea loc în cadrul Forumului Economic Mondial din această săptămână, sunt inutile deoarece Rusia nu va participa la acele discuții.
În plus, Guvernul de la Moscova a respins demult planul de pace în zece puncte, propus de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Kremlinul consideră „formula de pace” a oficialului ucrainean ca fiind absurdă deoarece vrea să obțină pacea, fără participarea Rusiei.
„Vor vorbi doar de dragul de a vorbi. Acest proces nu poate avea ca scop obținerea unor rezultate specifice din motivul evident: nu participăm. Fără participarea noastră, discuțiile nu vor avea niciun rezultat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, relatează agenția de presă Reuters.
În cadrul Forumului Economic Mondial din această săptămână, nume mari de pe scena politică din Europa și Orientul Mijlociu vor căuta soluții pentru a opri războaiele din Ucraina și Israel.
Cum arată planul de pace propus de Volodimir Zelenski?
Reamintim că, în anul 2022, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a apelat la liderii statelor din G20 pentru a uni eforturile în vederea încetării războiului provocat de Rusia, prezentând un plan de pace în zece puncte. Acesta a subliniat, atunci, că soluționarea conflictului militar ar trebui să respecte Carta ONU și dreptul internațional.
În cele ce urmează, sunt prezentate cele zece puncte ale planului de pace, propus anterior de Volodimir Zelenski:
securitate nucleară. Retragerea imediată a trupelor rusești de la centrala nucleară Zaporojie, sub controlul AIEA și al personalului ucrainean.
securitate alimentară. Prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene și extinderea acestuia pentru porturile Nikolaev și Olvia. Ucraina solicită sprijin pentru inițiativa „Grain From Ukraine”, asistență alimentară pentru cei săraci. Prima navă, Nord Vind, urmează să plece în Etiopia cu 27.000 de tone de grâu.
securitate energetică. Accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă pentru a proteja Ucraina împotriva noilor atacuri rusești asupra infrastructurii energetice. Propunerea include trimiterea unei misiuni ONU pentru inspectarea infrastructurii energetice critice a Ucrainei și evaluarea daunelor, precum și prevenirea distrugerii ulterioare. Se solicită, de asemenea, o limitare a prețului la resursele energetice rusești.
eliberarea prizonierilor și a celor deportați în Rusia. Propunerea Ucrainei prevede eliberarea prizonierilor conform formulei „toți pentru toți”.
Implementarea Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale.
retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților. Retragerea tuturor trupelor și formațiunilor armate ruse de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să preia controlul asupra granițelor sale cu Federația Rusă.
justiție. Recunoașterea la nivel global a unui tribunal special pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei și crearea unui mecanism internațional pentru compensarea pierderilor provocate de război.
ecocid. Necesitatea protejării imediate a mediului. Ucraina solicită sprijin pentru deminare, fonduri și tehnologii pentru restaurarea instalațiilor de tratare a apei.
prevenirea escaladării. Ucraina solicită garanții de securitate, prezentând proiectul lor Kyiv Security Compact.
stabilirea finalizării războiului. „Când toate măsurile antirăzboi vor fi implementate, când securitatea și justiția vor începe să fie restabilite, părțile trebuie să semneze un document care să stabilească sfârșitul războiului.”