Coaliția de Guvernare urmează să decidă dacă propunerea liberalilor privind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei lunar este sau nu viabilă. Premierul a cerut recent ministrului Finanțelor impactul bugetar al acestei măsuri.
Decizie privind neimpozitarea pensiilor
Coaliția Guvernamentală va lua o decizie privind neimpozitarea pensiilor în luna martie. Surse din interiorul guvernului au indicat că oficialii doresc să evalueze posibilitățile financiare pentru majorarea plafonului de neimpozitare, în vederea eliminării taxei de 10% pentru pensiile sub 3.000 de lei lunar.
În prezent, aproximativ 1,3 milioane de pensionari, reprezentând aproximativ un sfert din totalul acestora, primesc pensii cuprinse între 2.001 și 3.000 de lei lunar. Acești pensionari sunt trebuie să plătească o taxă de 10% pentru suma care depășește pragul de 2.000 de lei. Eliminarea acestui impozit ar duce la o creștere maximă de 100 de lei lunar pentru acești beneficiari.
Propunerea de eliminare a impozitului a fost avansată de către Partidul Național Liberal (PNL) din cadrul Coaliției, iar social-democrații au declarat că susțin această inițiativă.
„Noi considerăm în contextul inflației și al diminuării puterii de cumpărare a pensionarilor că e foarte important ca majorarea de pensii să se reflecte și să aibă efecte pozitive în creşterea puterii de cumpărare urmează să fie evaluat cât mai precis impactul buget. Probabil va fi undeva pe la 80 milioane de lei lunar”, spunea purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.
Adrian Câciu este de acord cu această măsură, dacă sunt resurse financiare
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a vorbit recent despre neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei. Potrivit spuselor sale, s-a cerut o analiză de la Ministerul de Finanțe pentru a evalua impactul.
Această discuție a avut loc și anul trecut, când era ministru al Finanțelor. Nu s-a luat decizia de a elimina impozitarea pensiilor din lipsă de date despre veniturile care să permită compensarea pierderilor generate de eliminarea acestui impozit.
Adrian Câciu este de acord cu eliminarea impozitului pe pensii, dacă există resurse financiare disponibile. Înainte de a se discuta despre această măsură, cei care o propun ar trebui să recunoască și să explice motivele care au condus la introducerea impozitului pe pensii, a mai spus el.
„Nu e nicio problemă. Dacă sunt resurse financiare și dacă la Ministerul de Finanțe se găsesc resurse financiare de așa manieră încât ceea ce am putut să echilibrăm macro-economic să nu distrugem în două luni, cred că toată lumea este de acord să facem acest pas. Eu sunt total de acord”, a spus Câciu.
Premierul a cerut ministrului Finanțelor impactul bugetar
Premierul Marcel Ciolacu spunea la rândul său că așteaptă de la ministrul de Finanţe să îi prezinte impactul bugetar al acestei măsuri. În opinia sa, decizia politică ar fi „să scutim până la 3.000 de lei şi e îndreptăţită, ţinând cont de scumpiri şi de scăderea nivelului de trai”.
Cu toate acestea, el a punctat că „este normal, dacă mă respect ca şi prim-ministru” să se consulte cu ministrul Finanțelor.
Anterior, liderul liberal Nicolae Ciucă, declara că propunerea PNL privind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei s-a discutat în coaliţie, stabilindu-se că impactul bugetar este de 152 milioane lei pe lună şi, în situaţia în care se va ajunge ca România să dispună de aceste resurse financiare, aceasta poate fi o măsură care să vină în sprijinul oamenilor.