Primul sistem de plăţi cu telefonul mobil din lume bazat pe standarde MasterCard şi care foloseşte reţelele mobile pentru a reîncărca mobilul cu bani de shopping va fi lansat în Romånia.
Prima dată s-a vorbit despre folosirea telefonului mobil ca un card de credit acum doi ani. Au urmat cåteva implementări ale tehnologiei în Asia, apoi moda a ajuns şi în Europa şi America. Romånia este însă prima ţară din lume care foloseşte un sistem de mobile payments (plăţi prin intermediul mobilului) standardizat, avånd la bază o soluţie bazată pe un standard furnizat de MasterCard şi care se poate încărca „din mers“ (Over The Air, adică prin reţeaua de telefonie mobilă). Dacă se dovedeşte de succes, sistemul va fi extins şi pe alte pieţe în care operează ING. Un sistem similar a fost conceput şi de VISA, sub numele PayWave, însă deocamdată nu foloseşte reţelele de telefonie mobilă pentru reîncărcarea sumei disponibile pe telefon.
ING Mobile Payments va fi lansat în premieră în luna decembrie. Romånia este prima locaţie în care grupul ING Group va testa soluţia bazată pe sistemul Maestro PayPass şi a fost aleasă din 50 de ţări în care banca este prezentă. Sistemul este dezvoltat în parteneriat cu MasterCard, Collis, Toro, Venyon şi Nokia. Serviciul este implementat în prezent în cåteva unităţi partenere din Romånia. „ING Romånia lansează acum prima fază a programului-pilot ING Mobile Payments, şi după ce vom face o evaluare a reacţiei consumatorului şi comercianţilor, vom trece la dezvoltarea lui. În cåţiva ani, plata cu telefonul mobil va deveni ceva obişnuit şi ne måndrim cu faptul că ING şi Romånia au fost «vårf de lance» în această regiune“, spune Albert Roggemans, directorul general al ING Retail Romånia. Reprezentanţii băncii nu au precizat care este valoarea investiţiei în acest sistem.
Pentru proiectul-pilot, care se va desfăşura pe o perioadă de şase luni, au fost selectaţi 500 de clienţi ai băncii, iar cele circa 30 de locaţii din ţară de unde aceştia vor putea cumpăra sau folosi servicii achitånd cu telefonul mobil sunt deţinute de AD Pharma, Inmedio, Eurest şi Hollywood Multiplex. Clienţii selectaţi pentru implementarea programului-pilot vor primi gratuit un telefon Nokia 6122 care are încorporată tehnologia NFC (Near Field Communication), ce asigură atåt securitatea plăţii electronice, cåt şi comunicarea wireless cu terminalele comercianţilor. Mobilul devine astfel un portofel electronic ce poate fi reîncărcat la orice oră, pentru plata cumpărăturilor mici, de pånă la 80 de lei. Suma cu care poate fi încărcat telefonul mobil este de asemenea limitată la 1.000 de lei. Pentru efectuarea de tranzacţii cu telefonul mobil nu se percepe comision, acesta este însă perceput magazinelor sau furnizorilor de servicii parteneri. Reprezentanţii băncii apreciază că, pånă la finele acestui an, sistemul va avea 125 de clienţi. „Pe măsură ce soluţia se va extinde, chipurile care permit astfel de tranzacţii vor fi instalate şi pe telefoanele altor producători“, spune Radu Donighevici, director al departamentului Cards Administration la ING Romånia.
Deocamdată, operatorii agreaţi de ING sunt Orange şi Vodafone, însă, din punct de vedere tehnic, sistemul poate fi folosit prin reţeaua oricărui operator de telecomunicaţii care deţine o reţea radio de tip GPRS. „Avantajul acestui sistem este tocmai standardizarea, cu alte cuvine, clienţii care vor folosi acest serviciu vor fi capabili să efectueze plăţi oriunde în lume unde există această soluţie“, adaugă Donighevici. „La ora actuală, mai există bănci care au implementat sisteme similare, însă acestea sunt proprietare, nu pot comunica între ele.“
Potrivit GSM Association (GSMA), organismul care grupează la nivel mondial principalii operatori şi producători de echipamente telecom, începånd cu jumătatea anului viitor, chipuri care să permită o comunicare completă folosind tehnologia NFC vor fi livrate de majoritatea companiilor producătoare. Peste 15 operatori, cu mai mult de 900 de milioane de clienţi, alături de producătorii de echipamente, şi-au unit eforturile în toamna acestui an pentru a pune bazele unui standard universal, certificat de Institutul European de Standarde în Telecomunicaţii (ETSI), pentru comunicaţiile bazate pe tehnologia NFC. „Doar adoptånd un astfel de model vom reuşi să atingem economii de scală şi să permitem utilizatorilor un acces mai bun la serviciile bazate pe această tehnologie“, a precizat Rob Conway, directorul executiv al GSMA.
«În cåţiva ani, plata cu telefonul mobil va deveni ceva obişnuit şi ne måndrim cu faptul că ING şi Romånia au fost vårf de lance în această regiune.»
Albert Roggemans, director general, ING Retail Romånia
30 de magazine, farmacii şi cinematografe vor introduce în primă fază cititoare pentru tranzacţii pe telefonul mobil. Acestea vor fi prezente şi pe unele afişe care anunţă promoţii
500 de clienţi ING Romånia vor participa la un program-pilot care testează aplicarea pe scară largă a unei soluţii de plăţi prin intermediul telefonului mobil
Ce este NFC?
NEAR FIELD COMMUNICATION este un sistem de comunicare radio pe distanţe foarte mici – cåţiva milimetri pånă la maximum 10 centimetri – prin care se pot transfera date. Practic, este vorba de un sistem care include un smart card de tipul chipurilor din cardurile de credit sau debit de ultimă generaţie şi un cititor de carduri. Un astfel de cititor, de dimensiuni foarte mici şi grosimea unei coli de hårtie, poate fi ataşat pe orice produs şi nu necesită alimentare cu energie, fiind activat de cåmpul magnetic sau de undele radio ale emiţătorului. Fiecare emiţător are o identitate unică, transferul de date fiind astfel securizat, la fel ca şi cardurile bancare.