Compania, afectată puternic de criza imobiliară, se află de câţiva ani în proces de restructurare a afacerilor. Recent, Plaza Centers a semnat un acord de vânzare a terenului de 3,2 hectare pe care îl deţine în Timişoara pentru 7,5 mil. euro. Pe acest lot israelienii intenţionau să ridice un mall de 40.000 mp. În acest sens au semnat în 2015 un acord de finanţare cu Banca de Export Import a Ungariei pentru circa 65% din costul de dezvoltare a mallului şi anul trecut a semnat un contract de pre-închiriere cu grupul francez Auchan pentru o suprafaţă de 10.426 mp din viitorul centru comercial. În ciuda acestora, investitorii au decis să vândă terenul.

Tot în această perioadă, Plaza Centers a anunţat vânzarea terenului de trei hectare din Constanţa pentru 1,3 mil. euro, cu 35% sub valoarea contabilă a activului de la finalul lui 2016. Pe acest teren există un centru comercial nefuncţional care urma să fie transformat în spaţiu pentru un supermarket sau un magazin de bricolaj.

Înainte de criză, compania a investit peste 300 mil. euro în şapte terenuri localizate în Iaşi, Timişoara, Slatina, Hunedoara, Târgu Mureş, Constanţa şi Miercurea Ciuc; în 75% din Casa Radio din Bucureşti, în clădirea de birouri Palazzo Ducale şi hotelul Radisson Blu (fostul Hotel Bucureşti de pe Calea Victoriei). În plus, Plaza Centers mai avea un parteneriat cu firma olandeză BAS Development ce presupunea dezvoltarea a două proiecte de birouri la Braşov şi Ploieşti şi a cinci proiecte rezidenţiale: două în Ploieşti, două în Braşov şi unul în Bucureşti.

Treptat, România a ajuns să cântărească cel mai mult în portofoliul de active al Plaza Centers şi la fel de mult în balanţa de pierderi. Calculele Capital, care au la bază evaluările înscrise în rapoartele financiare ale companiei, arată că proprietăţile Plaza Centers s-au devalorizat cu peste 80 mil. euro, faţă de valoarea lor de vârf din perioada 2007-2008. Cert este că de când a intrat pe piaţa românească, compania nu a reuşit să finalizeze niciunul din proiectele promise.

Vânzări în cascadă

Plaza Centers a continuat în 2016 curăţarea portofoliului imobiliar local de terenurile acumulate înainte de criză. A vândut terenul de 2,3 hectare din Slatina, pe care intenţiona să construiască un mall de 40 mil. euro. Lotul a fost înstrăinat pentru 0,66 mil. euro, un preţ de peste opt ori sub cel plătit de israelieni în urmă cu opt ani.

 

Compania a mai vândut alte cinci terenuri în 2015. Este vorba de un teren de 3,1 hectare din Târgu Mureş vândut către grupul german Intercora pentru 3,5 mil. euro, un lot de 4,1 hectare din Hunedoara vândut către Dedeman pentru 1,2 mil. euro şi unul de 4,6 hectare din Iaşi vândut către Dedeman şi Lidl pentru 7,3 mil. euro. Lor li s-au adăugat nişte loturi mai mici în Ploieşti şi Braşov. Toate aceste terenuri au fost cumpărate de israelieni înainte de criză pentru a dezvolta o reţea de centre comerciale la nivel naţional şi au fost vândute în pierdere.

La fel a fost înstrăinată şi vila istorică Palazzo Ducale din centrul Bucureştiului, la un preţ de 1,1 mil. euro, cu aproape 60% sub valoarea cu care imobilul a intrat în contabilitatea companiei în anul 2007.

Compania mai deţine un singur teren, parţial construit, în Miercurea Ciuc, aflat şi el la vânzare. În plus, compania-mamă a Plaza Centers, grupul Elbit Imaging, şi-a exprimat anul trecut îngrijoarea că Guvernul României ar putea rezilia contractul pentru proiectul Casa Radio, pe care a cheltuit până acum circa 85 mil. euro, potrivit firmelor.

În decembrie 2006, Plaza Centers a intrat într-un parteneriat public-privat cu autorităţile române, care au concesionat pe o perioadă de 49 de ani proiectul Casa Radio de pe cheiul Dâmboviţei. Planurile companiei erau să transforme vechiul proiect lăsat de Ceauşescu într-un complex de 467.000 mp, care să includă un centru comercial de 90.000 mp închiriabili, birouri, un hotel şi un centru de conferinţe.

Tranzacţie gigantică

Tot anul acesta, Elbit Imaging a scos la vânzare hotelul de cinci stele Radisson Blu şi hotelul de patru stele Park In din Bucureşti şi vrea să obţină pe ele peste 185 mil. euro, potrivit declaraţiilor făcute de oficialii companiei. Aceasta ar putea fi cea mai mare tranzacţie din sectorul hotelier.

Imperiul Elbit Imaging, extins cu Plaza Centers, a fost fondat de miliardarul israelian Mordechay Zisser. În timpul crizei compania s-a zduncinat din temelii, iar Zisser a pierdut în 2013 controlul grupului. El a fost nevoit să ajungă la un acord cu creditorii săi pentru datorii de peste 520 mil. euro, cea mai mare soluţionare a unei datorii din istoria Israelului, după cum nota presa israeliană la acea dată. În urma acestei înţelegeri, Mordechay Zisser şi-a pierdut pachetul de control în cadrul Elbit Imaging. Plaza Centers s-a aflat şi ea în insolvenţă din noiembrie 2013 şi până în iulie 2014. În vara anului trecut, magnatul a murit răpus de cancer la vârsta de 60 de ani.