Preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului, Nicolae Minea, şi reprezentanţii Companiei Ford au semnat la sediul AAAS ultimele documente aferente încheierii procesului de privatizare a Companiei Ford România.
Conform unui comunicat al AAAS, cu această ocazie s-au finalizat mecanismele ce aparţineau acestui proces şi fuseseră instituite prin contractul de privatizare, actele adiţionale ulterioare, aferente acestui proces, dar şi legislaţiei specifice.
'Prin semnarea acestor documente putem spune că s-au creat premisele finalizării procesul de privatizare a Ford. Observ că există şi investitori strategici, puternici, care îşi respectă promisiunile. Prin investiţia de peste 1 miliard de dolari, din care mai mult de jumătate o reprezintă investiţiile tehnologice, Compania a creat un cadru larg de dezvoltare regională prin păstrarea locurilor de muncă şi este un partener strategic în zonă. Putem spune că acest proces se înscrie la unul dintre cele mai mari procese de privatizare din România. Statul Român şi Ford vor continua să urmărească îndeplinirea, şi pe viitor, a obiectivelor stabilite prin ultimele documente parafate', a declarat preşedintele AAAS.
În 2008, Ford Capital BV Olanda şi Ford Motor Company (FMC) USA au cumpărat 13.716.318 acţiuni reprezentând 72,40316% din capitalul social al societăţii Ford România (fostă Automobile Craiova, radiată în urma fuziunii prin absorbţie). Preţul, achitat în data de 18 martie 2008, a fost de 57 milioane euro, data finalizării tranzacţiei fiind 19 martie 2008.
Comisia de privatizare a Societăţii Comerciale Automobile Craiova S.A. a fost constituită prin Hotărârea Guvernului nr. 37/ 2007 rectificată şi modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 365/ 2007, în sarcina acesteia fiind stabilite următoarele atribuţii: pregătirea şi propunerea strategiei de privatizare, alegerea procedurilor şi metodelor de privatizare şi realizarea întregului proces de privatizare al Societăţii Comerciale Automobile Craiova SA.
În aplicarea acestei Hotărâri a Guvernului României, Comisia de privatizare, a stabilit strategia de privatizare a Societăţii Comerciale Automobile Craiova S.A., constând, în principal, în vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de statul român la această societate prin AVAS, (actual AAAS), respectiv de 72,40316 % din capitalul social, metoda de privatizare este negocierea pe bază de oferte finale, îmbunătăţite şi irevocabile.
Strategia de privatizare a Societăţii Comerciale Automobile Craiova S.A. a fost aprobată în data de 16 mai 2007, prin Memorandumul privind aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Comerciale Automobile Craiova.
Anunţul de vânzare acţiuni a fost publicat în presa internă în data de 18 mai 2007 şi în presa internaţională în data de 21 mai 2007, data limită pentru depunerea ofertelor fiind stabilită pentru 5 iulie 2007.
Urmare a publicităţii făcute, au fost cumpărate două dosare de prezentare, de către firmele Ford Motor Company – SUA şi General Motors Automotive Holdings – Spania.
La data limită pentru depunerea ofertelor, stabilită prin anunţul de vânzare, s-a înregistrat o singură ofertă de cumpărare depusă de către Ford Motor Company – SUA.
Contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni a fost semnat la data de 21 septembrie 2007.
Cumpărătorul a realizat integral investiţiile asumate în suma de 677 milioane euro şi au fost confirmate de către AAAS.
Obligaţiile din contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni care au fost în derulare până la data de 31 decembrie 2012, respectiv menţinerea obiectului principal de activitate al societăţii, menţinerea numărului de salariaţi, accesul la know how, drepturile de autor şi drepturile de proprietate industrială, interdicţia privind înstrăinarea bunurilor principale accesul vânzătorului la informaţiile solicitate, interdicţia privind cesiunea acţiunilor, interdicţia privind înstrăinarea mărcilor şi brevetelor au fost confirmate de AAAS ca fiind respectate.
Agerpres