Astfel, în pofida unei creşteri a numărului locurilor de muncă cu 4,9% realizată de Barack Obama, Trump a sedus milioane de americani prin intermediului "buzunarului". Ieşirea din criză şi recuperarea economică "nu au prins la fel de bine" la cetăţenii ţării. În campania electorală el a dat asigurări că, dacă va fi ales, va implementa "cea mai mare revoluţie fiscală" de la Ronald Regan. Astfel, impozitele ar putea fi reduse la trei categorii, de la şapte în prezent (12%, 25% şi 33%) şi va fi eliminat cel pentru succesiuni.
Triumful lui Trump ar putea, de asemenea, să pună capăt negocierilor Tratatului de Liber Schimb cu Europa. Magnatul are intenţia de a renegocia şi anula o serie de parteneriate comerciale, dacă va considera că nu se pliază intereselor americanilor. Astfel, sunt în pericol acordul NAFTA între SUA, Canada şi Mexic, şi Acordul TransPacific, care în prezent mai are de primit aprobarea Congresului.
Bursele asiatice "tremurau" la închiderea sesiunii în faţa ameninţării privind aplicarea unei taxe de 45% la importurile provenind din China. De asemenea, s-a prăbuşit peso-ul mexican din cauza promisiunilor de impunere a unei taxe de 35% importurilor originare din Mexic. Conform declaraţiilor din timpul campaniei, protecţionismul se va afla în centrul "crezului" său economic. Trump vrea să revitalizeze industria americană astfel încât majoritatea produselor să recapete eticheta "Made in USA".
"Maşinile americane vor merge pe străzile noastre, avioanele americane ne vor conecta oraşele şi vapoarele americane vor naviga pe mările noastre. Oţelul american va înălţa zgârie-norii noştri", afirma republicanul într-un discurs din august.
De asemenea, nu trebuie uitat că, în numeroase ocazii, Trump l-a criticat pe preşedintele Rezervei Federale, Janet Yellen, pe care a acuzat-o că a urmat ordinele lui Barack Obama când a întârziat creşterea dobânzii de referinţă. Măsurile lui Trump ar putea influenţa o scădere a dolarului, o variantă pe care magnatul a apărat-o datorită impulsului pe care l-ar da exporturilor.
Dar, Trump nu a nemulţumit doar autorităţile economice oficiale, liderii din Silicon Valley au semnat o scrisoare comună, vara trecută, pentru a reclama că propunerile republicanului sunt împotriva liberului schimb de idei şi a mişcării persoanelor, măsuri "critice pentru economia americană".
AGERPRES