Abdel Fattah el-Sisi, reales președinte al Egiptului

Președintele Egiptului, Adel Fattah el-Sisi a fost reales pentru un nou mandat de șase ani, cu o majoritate covârșitoare, de 89,6%. Acesta se află la putere încă din anul 2014.

Anunțul a fost făcut luni, pe data de 18 decembrie, de către Autoritatea Electorală Egipteană, relatează AFP.

Potrivit lui Hazem Badawy, președintele Autorității Electorale, a anunțat că prezența la vot a atins un nivel ”fără precedent” de 66,8% dintre cei 67 de milioane de alegători egipteni.

Așadar, peste 39 de milioane de alegători egipteni au votat cu Abdel Fattah el-Sisi, care se află la putere de peste un deceniu. Acesta va fi al treilea mandat de președinte al politicianului.

Orientul Mijlociu riscă să devină o ”bombă cu ceas”

Amintim că la sfârșitul lunii octombrie, Abdel Fattah el-Sisi a lansat un avertisment cu privire la extinderea războiului Israel-Hamas în regiunea Orientului Mijlociu, care riscă să devină o ”bombă cu ceas”.

Acesta a spus că suveranitatea Egiptului ar trebui respectată, în condițiile în care mai multe drone au fost interceptate în spațiul aerian egiptean, relatează Reuters.

„Indiferent de unde vin, am avertizat despre extinderea conflictului. Regiunea va deveni o bombă cu ceas care ne va afecta pe toți. Egiptul este o ţară suverană şi suveranitatea şi poziţia sa ar trebui respectate (…). Egiptul este o ţară puternică şi de neatins”, a declarat el.

Abdel Fattah al-Sisi
Abdel Fattah al-Sisi (SURSA FOTO: Wikipedia)

Forțele israeliene au pătruns atunci în Fâșia Gaza

Forțele armate ale Israelului au intrat, la acea vreme, în Fâșia Gaza, penetrând teritoriul palestinian prin partea de nord a regiunii.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că soldații israelieni au intrat în partea de nord a Fâșiei Gaza, extinzându-și operațiunile la sol peste noapte și rămânând pe teren. Hagari a adăugat că Israelul va deschide linii de aprovizionare umanitară pentru populația palestiniană care s-a refugiat în sudul Fâșiei Gaza.

Deși nu s-a vorbit despre o invazie militară, în mediul online au circulat imagini cu coloane de tancuri. Comunicațiile cu Fâșia Gaza au fost întrerupte complet vineri noapte. Hamas a anunțat în acea dimineață că luptă împotriva armatei israeliene în interiorul Gaza.

Atunci, mii de oameni din Egipt au ieșit în stradă pentru a-și exprima părerea față de războiul din Israel. Mai multe puteți citi aici.