Minunea n-a durat trei zile, ci o luna intreaga. Incepand cu mijlocul lui decembrie si pana la data fatidica anuntata de profesorul galatean, societatile de asigurari s-au confruntat cu o avalansa de cereri de asigurare din partea detinatorilor de imobile. Cel mai asaltat oras a fost si de aceasta data Bucurestiul, explicatia constand atat in zona seismica ridicata in care este plasat, cat si in numarul mare de cladiri afectate in urma ultimului cutremur major (cel din 4 martie 1977). In cifre
Minunea n-a durat trei zile, ci o luna intreaga. Incepand cu mijlocul lui decembrie si pana la data fatidica anuntata de profesorul galatean, societatile de asigurari s-au confruntat cu o avalansa de cereri de asigurare din partea detinatorilor de imobile. Cel mai asaltat oras a fost si de aceasta data Bucurestiul, explicatia constand atat in zona seismica ridicata in care este plasat, cat si in numarul mare de cladiri afectate in urma ultimului cutremur major (cel din 4 martie 1977).
In cifre concrete, exista evident diferente de la o societate la alta, in functie de renumele pe piata, dar si de modul cum au stiut sa-si atraga clientii in aceasta perioada. „In decembrie 1999, am incasat dublu la acest tip de polita fata de o luna obisnuita”, declara Mihaela Ionescu, director Ardaf, sucursala Bucuresti. „Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent (1998), incasarile au fost de patru ori mai mari”, adauga ea. Nu acelasi raport s-a pastrat, din calculele Ardaf, si la nivelul celorlalte regiuni. In judetele din Transilvania, de pilda, numarul de contracte nu a cunoscut o crestere spectaculoasa in perioada la care ne referim, semn ca ardelenii mizeaza pe protectia oferita de zona muntoasa in care locuiesc, zona cu risc seismic mai scazut. „Din statisticile noastre, cu exceptia Capitalei, cele mai multe polite s-au incheiat in aceasta perioada in
Moldova, spune Monica Dragu Covriga, directorul de marketing la centrala Ardaf din Cluj, exemplificand ca relevante din acest punct de vedere judetele Suceava, Botosani si Vrancea.
Omniasig scoate un produs nou
La randul sau, Omniasig a oferit in aceasta perioada potentialilor clienti polita Garant, un produs la care societatea a oferit o luna de asigurare gratuita pentru politele incheiate pana la sfarsitul lunii ianuarie. „Comparativ cu luna decembrie, in ianuarie am incheiat cu 60% mai multe polite. Raportand la aceeasi perioada a anului trecut, cresterea incasarilor este de aproximativ trei ori mai mare, declara Luminita Teju, director marketing Omniasig. Pe de alta parte, ritmul crescut al solicitarilor pentru asigurarea locuintelor inregistrat in Bucuresti, la inceputul acestui an, nu s-a mai pastrat si dupa data de 15 ianuarie. „Dupa aceasta data, interesul pentru acest tip de polita a scazut, pe masura ce s-au intetit acuzatiile de inselatorie la adresa lui Vergil Hancu”, spune Gabriel Muresan, dirctorul general adjunct al ASIT, adaugand faptul ca, la agentiile societatii pe care o reprezinta, cele mai multe cereri de asigurare s-au inregistrat cu o saptamana inaintea datei seismice anuntate ca sigura de profesor. In absenta cifrelor complete, procentele raportate de societatile de asigurari trebuie privite doar ca un indicator al tendintei manifestate pe piata in aceasta perioada. O crestere cu 50% de exemplu, este semnificativa la un numar mare de contracte, pe cand la un numar mic, nu inseamna mare lucru. Avalansa de solicitari nu s-a concretizat insa intotdeauna si in contracte incheiate, asigurarea locuintelor fiind posibila numai in urma unei inspectii de risc favorabile. „Multe dintre cereri au venit din partea unor proprietari de cladiri subrezite, acestia sperand ca prin asigurarea lor se pot pune la adapost, cel putin din punct de vedere material, in cazul unui seism, spune Viorel Vasilascu, director adjunct la Interamerican. Din pacate, din cauza riscului mare de prabusire al acestor cladiri, noi nu am putut satisface cererile de acest tip, completeaza interlocutorul nostru. Concluziile sunt usor de desprins. Confruntati cu un pericol catastrofic ipotetic, dar indelung mediatizat, romanii si-au pus, timp de o luna intr-o masura mai mare, pe lista prioritatilor protejarea agoniselii de-o viata, asaltand companiile de asigurari.
Cand totul s-a dovedit o farsa, ordinea prioritatilor s-a schimbat din nou. O mentalitate fara indoiala paguboasa s-ar putea spune. Cat insa din aceasta stare de fapt tine de inconstienta romanului si cat de lipsa lui de posibilitati materiale intr-o economie aflata intr-o perpetua tranzitie este o intrebare la care va lasam pe dumneavoastra sa raspundeti.