Ungaria ar putea introduce aşa-numita „taxă pe hamburgeri”, după modelul României, care a avut iniţiativa unei ‘taxe pe fast-food’, informează portofolio.hu.
La iniţiativa fostului preşedinte al Alianţei strategice pentru spitalele din Ungaria, Gabor Csiba, Ungaria ar putea introduce o suprataxă de 10 forinţi pentru fiecare sticlă sau pachet de produse nesănătoase vândute, precum alcoolul, tutunul, chipsurile, hamburgerii şi băuturile răcoritoare. Taxa suplimentară ar putea creşte veniturile statului ungar cu 100 miliarde de forinţi, fonduri ce ar putea fi folosite pentru a acoperi costurile serviciilor de sănătate, a argumentat Gabor Csiba.
Ministerul român al Sănătăţii a avut într-adevăr iniţiativa unei taxe pe fast-food, însă acum o lună a anunţat că această suprataxă nu va fi implementată anul acesta, având în vedere condiţiile economice actuale. În ianuarie, Uniunea Europeană a anunţat că statele membre ar putea impune o taxă pe fast food şi produsele alimentare care sunt considerate nesănătoase.
TAXA PE FAST FOOD, VĂZUTĂ ÎN ROMÂNIA
Lansare: Ianuarie 2010
Autor: Attila Cseke (UDMR)
Motivaţie: Alimentaţia nesănătoasă duce la creşterea îmbolnăvirilor şi, implicit, la creşte-rea cheltuielilor de sănătate, reducerea pro-ductivităţii şi a capacităţii de muncă, scăderea calităţii vieţii şi scăderea speranţei de viaţă
Impact estimat: Venituri suplimentare la buget evaluate între câteva zeci de milioane şi un miliard de euro
Critici: Taxa ar aduce creşteri de preţuri, scăderea vânzărilor şi, în consecinţă, concedieri şi falimente. Graniţa între produsele sănătoase şi cele nesănătoase nu e deloc clară. Se vor stimula evaziunea şi artificiile fiscale.
SURSA: Agerpres
DETALII:
Citeşte şi Aleşii scriu lucruri trăznite la extemporalul despre anticriză