Evoluții spectaculoase pentru veniturile românilor în 2018. Specialiștii vin cu cifre fabuloase. Avuția populațiiei a crescut cu aproximativ 10%, la aproximativ 2000 de milliarde de lei. Consultanții au calculat și suma pe care po familie o plătește de-a lungul vieții statului, iar suma este impresionantă.
Evoluția a fost influențată, în special, de creșterea prețurilor proprietăților imobiliare și, într-o măsură mai mică, de creșterea activelor financiare.
Analiza averii populației realizată în Raportul pentru stabilitate financiară prezentat de Banca Națională, confirmă disproporția care există între activele deținute de români. Astfel, 60% din avuție este deținută de 10% din gospodării.
România este statul din Uniunea Europeană cu cei mai mulți proprietari de locuințe, fenomenul plecând de la măsurile luate imediat după 1989, când s-a decis vânzarea la prețuri modice a locuințelor ocupate de chiriașii la stat. Acest proces a făcut din România o țară de proprietari de locuințe, apartamente sau case.
Activele financiare ale populației sunt dominate de depozite bancare și numerar. 40% din avuția populației este formată din economii bănești. Și la acest capitol există o profundă inegalitate, 78% din deponenți dețin depozite de până la 5.000 lei, iar 5% din cei care au bani economisiți în depozite bancare au în portofoliu 71% din valoarea depozitelor. Titlurile de stat, deși au crescut mult anul trecut, plus 45% față de anul 2017, reprezintă doar 1,4% din totalul activelor financiare.
În altă ordine de idei, datoriile către sectorul bancar au crescut cu 6%, față de anul precedent, ajungând la un total de aproximativ 151 miliarde lei. Creșterea datoriei provine în majoritate de la creditul ipotecar, cel de consum cunoscând o încetinire în primul trimestru al anului, anunță rfi.ro.