O data ce asupra privatizarii SNTR s-a emis o sentinta irevocabila de anulare, au iceput sa iasa la iveala anumite fapte din culisele acestui proces. Ministrul agriculturii, Ioan Avram Muresan, suparat de esecul acestei privatizarii, iese oficial la rampa si arunca vina pe unul dintre membrii consortiului de consultanta, si anume ABN Amro. „Unele documente itocmite de ABN Amro au fost folosite de Michailides pentru deturnarea adevarului, asa ca nu mai putem avea icredere i aceasta firma. Vom analiza modul i care s-a facut scurgerea de documente si daca vor fi gasiti vinovati cei de la ABN Amro, le vom cere despagubiri”, declara Muresan la o recenta conferinta de presa. Este vorba despre o recomandare i care se mentiona ca oferta financiara a firmei grecesti era mai buna decit cea a InterAgro, dar nu se mentiona i acel document si care este modalitatea de plata a investitiilor promise de Leaf Tobacco Michailides. Modalitate despre care comisia de privatizare sustinea, i momentul anuntarii cistigatorului, ca era dezavantajoasa pentru statul romin. Desi valoarea lor era mult mai mare decit cea a oferita de InterAgro, investitiile nu erau garantate, ci grecii mergeau pe un fel de „cuvint de onoare”, sustinea la acea vreme Nicolae Havrilet, presedintele comisiei de privatizare a SNTR.
Surse din MAA ne-au declarat ca documentele cu caracter confidential, care nu trebuia sa ajunga sa fie prezentate i justitie de catre contestatarii procesului de privatizare, respectiv reprezentantii firmei grecesti Leaf Tobacco Michailides, erau semnate numai de catre biroul ABN Amro din Bucuresti si, se pare, ca nu de itreg consortiul, i care mai erau incluse firmele Musat & Asociatii, Arthur Andersen si Danubius Securities.
ABN Amro nu raspunde acuzatiilor
Acum, oficialii MAA sustin ca reluarea privatizarii SNTR se va face fara participarea firmei de consultanta ABN Amro. Totodata, exista informatii potrivit carora nici ceilalti membri din consortiu nu mai vor sa se alature pe viitor acestui consultant.
Ca este vinovata sau nu, firmei ABN Amro, de altfel un nume de marca, i
s-a atirnat, o data cu esecul privatizarii SNTR, o tinichea de coada.
in legatura cu acuzele ce i se aduc, ABN Amro a ales sa pastreze tacerea. La solicitarea noastra de a raspunde acestor afirmatii ale ministrului Muresan, Robert C. Rekkers, director ABN Amro Bank Rominia, ne-a transmis ca nu sta i politica firmei sa comenteze afacerile i care este implicata si ca rolul de consultant al MAA a fost ideplinit la un ialt standard profesional.
Toata aceasta tevatura, cu cine a gresit i modul de desfasurare a procesului de privatizare a SNTR, nu rezolva acum lucrurile. Ministerul Agriculturii promitea, la iceputul acestui proces, o transparenta totala. Ceea ce se itimpla acum dovedeste exact contrariul. si mai dovedeste clar ca bataia pe Tutunul Rominesc are miza politica. SNTR a fost de la iceput scena unei dispute dintre doi oameni de afaceri romini. Pe de-o parte, la lumina, se afla Ioan Niculae, despre care se spune ca este omul actualei puteri, iar pe de alta parte, din umbra, Dan Voiculescu, al carui partid va sustine la alegerile din aceasta toamna partidul lui Ion Iliescu. Este stiut faptul ca Dan Voiculescu este interesat de preluarea unor active ale SNTR. El a mers pe mina grecilor, firma sa, Grivco, fiind la un moment dat inclusa i consortiul format de Leaf Tobacco Michailides.

Consultantul a incasat pina acum 500.000 USD
Reluarea procesului de privatizare a SNTR este, deocamdata, i miinile actualei puteri. Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, acum proprietar al SNTR, este cel care va decide cum se va relua acest proces.
in acest moment se vehiculeaza trei variante privind viitorul SNTR.
Varianta 1: Privatizare cu aceiasi ofertanti.
Surse oficiale ne-au declarat ca, i prezent, se poarta discutii itre juristii MAA, i mina carora sta decizia, si unii membri ai consortiului de consultanta, ca procesul sa fie reluat din momentul prezentarii certificatului fiscal. Respectiv, cele doua firme ramase i competitie, InterAgro si Leaf Tobacco Michailides, sa fie rechemate la masa negocierilor, unde sa li se prezinte certificatul fiscal al SNTR, grila de punctaj etc. Dupa care, procesul sa mearga mai departe cu cele doua firme, dintre care, i final, va fi aleasa cistigatoarea. Reamintim ca lipsa acestui document din timpul negocierilor purtate i vara cu competitorii a dus, de fapt, la un lant de procese intentate de firma greceasca Ministerului Agriculturii si firmei InterAgro si care au provocat i final anularea privatizarii. Aceasta varianta ar fi cea mai putin costisitoare.
Varianta 2: Se depun noi oferte de privatizare.
O alta solutie ar fi ca procesul de privatizare sa fie reluat din punctul i care MAA da anunt i presa ca SNTR este scoasa din nou la vinzare. Adica, se pot depune din nou oferte pentru cumparare. Aceasta varianta presupune ca acel contract de consultanta icheiat de MAA cu consortiul format din ABN Amro Securities (Romania) SA, Musat & Asociatii, Arthur Andersen si Danubius Securities ramine valabil.
Varianta 3: M. Agriculturii schimba consultantul
Dupa cum stau lucrurile itre MAA si ABN Amro, se pare ca cei 500.000 de dolari, bani icasati deja de consortiul de consultanta pentru serviciile aduse i procesul de privatizare a SNTR, se vor duce pe apa Simbetei. Pentru ca, i cazul i care decizia MAA, din nou proprietar al SNTR, va fi de a relua procesul de privatizare de la iceput (cea de-a treia varianta), se va angaja alt consultant.
Dar indiferent ce varianta va alege actuala conducere a MAA, de privatizarea SNTR se va ocupa totusi viitoarea putere. si daca sondajele de azi se vor adeveri si la alegeri, PDSR este partidul care va decide i miinile cui se duce Tutunul Rominesc.