Fiecare dintre sectoarele Capitalei are câte un câștigător preferat. De exemplu, dacă în sectorul 4 asocierea dintre Tehnologica Radion, Delta ACM 93 și Art Construct ACM nu are rival, în sectorul 5, dacă mizezi pe firma T Dancor Romconstruct, mergi la sigur. Iar în sectorul 2, cu Rom Service Construct nu ai cum să pierzi. Mai mult, unele dintre aceste companii de construcții au obținut astfel de contracte și în anii anteriori.
Conform informațiilor (parțiale) postate pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, începând cu luna iunie și până la sfârșitul anului trecut, ministerul a decontat pentru T Dancor Romconstruct circa 3,5 milioane de lei, iar pentru Rom Service Construct, peste 3,2 milioane de lei.
De exemplu, numai în luna decembrie a anului trecut, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a decontat primăriei pentru T Dancor Romconstruct o factură în valoare de 1,63 milioane de lei, iar pentru Rom Service Construct, circa 250.000 de lei. Aceste sume reprezintă doar 50% din valoarea totală a lucrărilor, 30% fiind acoperite de la bugetul local și 20%, de la asociațiile de proprietari. Însă de licitațiile pentru atribuirea acestor contracte se ocupă primăriile de sector.
Din informațiile furnizate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, anul trecut, instituția a decontat 56,94 milioane de lei (circa 13,56 milioane de euro) pentru lucrările de reabilitare termică a blocurilor din Capitală. Respectând procentele, înseamnă că „îmbrăcarea“ clădirilor vechi de mai bine de 30 de ani, care ar fi trebuit consolidate și nu „coafate“, a adus în conturile firmelor care au obținut contractele 21,7 milioane de euro din bani publici, la care s-au mai adăugat 5,42 milioane de euro de la asociațiile de proprietari. În total, peste 27 de milioane de euro.
Companiile și primăriile, zgârcite la răspunsuri
„În decursul anului trecut, au fost continuate lucrările de reabilitare termică, începute în 2009, la 27 de blocuri din sector. Execuţia lucrărilor a fost atribuită, în urma licitaţiei, publicată în SEAP, firmelor SC Tehnologica Radion şi SC Erbaşu Construct SA, cu care primăria a încheiat contractele nr. 68/30.06.2009 şi nr. 79/29.07.2009. Valoarea contractului nr. 68/2009 a fost de 49,73 milioane de lei, iar cea a contractului nr.79/2009 a fost de 8,26 milioane de lei“, este răspunsul primăriei sectorului 6. Este, de altfel, și singurul răspuns primit de la primăriile de sector, care nu ne-au trimis nicio explicație privind modul în care au fost atribuite contractele, cine le-a obținut și câți bani s-au încasat pentru aceste lucrări.
De asemenea, doar un răspuns am primit din partea companiilor care au obținut aceste contracte. Ioan Ștefan, administratorul Delta ACM 93, ne-a precizat că societatea a încasat anul trecut 33,33 milioane de lei pentru lucrările de reabilitare termică executate în București, ceea ce reprezintă 8,5% din cifra de afaceri a companiei pentru 2010.
Cine sunt patronii?
Despre Rom Service Construct presa a relatat că, anul trecut, a subcontractat altei firme lucrările de reabilitare a unui bloc din sectorul 2, iar aceasta din urmă ar fi dat mai departe contractul unei alte companii, care lucra cu muncitori fără carte de muncă. Unicul acționar al Rom Service Construct este Damian George Radu.
În ceea ce privește compania T Dancor, presa locală a scris că patronul acesteia, Cornel Ciocan, este fratele consilierului judeţean Olt Dan Ciocan și că firma ar fi devenit aspirator de bani publici în judeţul Olt.
Despre Delta ACM 93 și Tehnologica Radion, până nu demult specializate în lucrări de asfaltare, Evenimentul Zilei a demonstrat că acestea sunt veșnicele câștigătoare a contractelor cu statul și că la conducerea firmelor se află rude ale unor deputați PD-L.