Ce este mai exact tranziția duală și care sunt obiectivele ei principale? Proiectul GTC – Creștere prin schimbări transformatoare în sectorul industrial sub influența Pactului Verde European și a digitalizării și participarea proactivă a lucrătorilor în restructurarea mediului de lucru în schimbare”, cofinanțat de Comisia Europeană, analizează modul în care Pactul Verde European și digitalizarea pot contribui la creșterea sectorului industrial într-un mod benefic pentru toți.

Incluzând șapte state membre și state candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană – Polonia, Slovacia, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru, România și Spania – acest proiect încurajează colaborarea între lucrători, sindicate și angajatori pentru a asigura o tranziție echitabilă și incluzivă.

Proiectul GTC se concentrează pe sprijinirea părților interesate în gestionarea schimbărilor semnificative din sectorul industrial, generate de tranziția verde și digitală. Obiectivele principale includ facilitarea schimbului de cunoștințe, realizarea de cercetări detaliate, consolidarea capacităților partenerilor și creșterea gradului de conștientizare în rândul lucrătorilor și angajatorilor din sectorul european al metalelor.

Proiectul GTC cuprinde un plan amplu de activități, cum ar fi elaborarea a șapte rapoarte naționale care analizează contextul național și regional al tranziției duble; dezvoltarea unui program de formare adaptat ritmului individual al fiecărui participant, incluzând lecții înregistrate anterior, teste și materiale de sprijin pentru dezvoltarea competențelor lucrătorilor și angajatorilor; organizarea unui atelier de simulare în Serbia, unde participanții au schimbat soluții practice referitoare la tranziția verde și digitală prin scenarii inspirate din viața reală; și desfășurarea unei campanii de informare, care include articole și videoclipuri menite să răspândească cunoștințe și să încurajeze dezbaterea publică.

Proiectul GTC reprezintă un exemplu de abordare orientată spre viitor pentru atingerea sustenabilității și inovațiilor digitale în sectorul industrial. Concluziile principale rezultate din studiile naționale și discuțiile cu partenerii subliniază că tranziția dublă depinde de integrarea tehnologiei în protecția mediului și de implicarea activă a lucrătorilor. Studiile de caz analizate au demonstrat cum tehnologiile moderne pot aduce beneficii economice și ecologice, evidențiind totodată importanța dialogului social (inclusiv al dialogului tripartit) în procesul de restructurare. Transformarea sectorului industrial necesită o abordare multidimensională, în care tehnologiile, oamenii și strategiile de dezvoltare acționează împreună pentru a atinge un viitor mai sustenabil.  Prin acordarea de prioritate colaborării și incluziunii se creează o bază solidă pentru a face față provocărilor tranziției duble, oferind în același timp putere lucrătorilor și părților interesate să participe activ la modelarea viitorului industriei. Inițiativa GTC servește drept model pentru creștere sustenabilă și transformare echitabilă în întreaga Europă.

Materialele proiectului și cursul sunt disponibile pe link-ul:  https://decentwork.msnzzpcmc.pl/en/course