Modificările legislative asupra prețurilor reglementate ale gazelor naturale cresc temerile privind o explozie a prețului gazelor în iarna acestui an. ANRE a început deja să ia măsuri pentru a se asigura că aceste temeri nu au un fundament real.
Surse din cadrul pieței au declarat marți că prețurile la gaze nu vor crește în această iarnă, indiferent ce sa va întâmpla cu modificările cadrului legislativ privind prețurile reglementate.
”Pentru această iarnă, nu se va întâmpla nimic cu prețurile gazelor naturale pentru populație, indiferent de cum se va dereglementa piața, pentru că sunt semnate deja contractele între producătorii de gaze și furnizori, la prețul reglementat de 68 de lei/MWh”, au declarat sursele citate, informează economica.net.
”Sunt contracte încheiate, la preț reglementat, până la finalul lunii martie, înmagazinarea este deja făcută pentru iarnă, nu vor crește prețurile la consumatori în această iarnă, contractele rămân în picioare”, au mai declarat vocile din interiorul pieței de energie, care au dorit să își păstreze anonimatul.
Îngrijorararea privind o posibilă creștere a prețurilor a apărut după ce Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, care este însă doar comisie de aviz, nu de raport, a votat anularea art 61 din OUG 114,care impunea prețuri reglementate la gazele naturale și energie electrică pentru populație. Practic, odată abrogat acel articol, a apărut temerea că prețurile pentru populație ar fi putut crește, chiar din această iarnă.
Potrivit acelei reglementări, timp de trei ani, Petrom și Romgaz sunt obligate să vândă gazele la prețul de 68 de lei/MWh, pentru tot consumul casnicilor și al producătorilor de energie termică pentru populație.
Iar ANRE va avea o discuţie săptămâna viitoare cu reprezentanţi ai celor două companii pentru a se asigura că nu vor fi denunţate contractele încheiate deja la preţ reglementat.
Pentru ca abrogarea art. 61 din OUG 114 să meargă mai departe este însă nevoie și de un raport favorabil al Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților, care va fi decisiv. Comisia încă nu a dezbătut asupra modificării legislative în speță.