O întrebare pe care mulți olimpici naționali sau internaționali și-o pun este: contează școala la ceva? Are importanță faptul că ai învățat în facultate și că ai terminat șef de promoție? Cu siguranță nu în România, unde important este cine sunt părinții tăi, respectiv prietenii apropiați. Dacă IQ-ul este sub mediu ai și mai multe șanse să ajungi într-o funcție importantă în statul român.
Revenind la fostul procuror general al României și fostul procuror șef al DNA, ei bine aceasta nu a excelat deloc nici în școli, nici la Parchet, dar asta nu l-a oprit pe Traian Băsescu să o pună șef peste toți magistrații din România la doar 28 de ani. Ce o recomanda? Conform unor surse, prietenia tatăului acesteia cu Vasile Blaga și faptul că fusese mediocră la facultate. Apoi și Klaus Iohannis și Victor Ponta i-au urmat exemplul și au menținut-o în funcție.
Jurnaliștii de la Cotidianul au publicat în urmă cu mai mulți ani media de absolvire a celor 4 ani de studiu la Facultatea de Drept a Laurei Codruța Kovesi. Ei susțin că ar fi fost 6.41. Informația nu a fost infirmată nici după ce a fost preluată de mai multe publicații. Ulterior, surse juridice din zona DNA au transmis către presă că șefa DNA a terminat facultatea cu 9.41 și nu cu 6.41 cum s-a scris și că ar fi promovat examenul de licență cu 9.37.
Am făcut o solicitare scrisă către Universitatea Babeș-Bolyai pentru a afla cum stau lucrurile cu adevărat, imediat ce subiectul a ajuns în atenția opiniei publice. Și mi s-a răspuns cu o ușoară întârziere, după o bâlbâială inițială, că fosta șefă a DNA a avut media anilor de studiu 9.41, iar cea de licență 8.66.
Deci sursele DNA, care se ocupau cu promovarea Laurei Codruța Kovesi, au transmis către mass media o informație falsă. În mod cert, aceasta nu corespunde cu informația transmisă de Universitatea Babeș-Bolyai.
Să fi terminat doamna Kovesi facultatea cu 6 sau cu 9? Nu putem ști, dar un coleg de-al ei de facultate a dezvăluit pentru Capital că aceasta era ocupată cu baschetul în perioada studenției și că abia reușea să promoveze examenele, neavând timp să studieze voluminoasele cărți de drept.
Laura Codruța Kovesi a mai fost în centrul unui scandal legat de studii cu privire la doctoratul său. Ea a fost acuzată de plagiat, dar comisia universitară care a anchetat lucrarea sa a spus că doar 5% din lucrare ar fi copiată, așadar nu i se poate retrage titlul de doctor.
Și despre Tudorel Toader am aflat că nu prea i-a fost dragă școala în perioada liceului, având note mici cam la toate materiile. Doar că el și-a revenit în facultate unde a fost un student eminent. Amuzant este că știrea cu notele ministrului Justiției a fost promovată de Newsweek, publicația coordonată de Sabin Orcan, probabil singurul jurnalist din România, cu funcție de conducere, care a terminat liceul cu greu și atât. Conform surselor Capital, acesta nu are studii superioare, de aceea este destul de penibil să te amuzi pe seama altora când tu însuți în trecut ai fost certat grav cu școala.
Morala acestui articol este că România Educată este doar o utopie, iar motivul pentru care cei mai inteligenți tineri din România iau cu asalt statele străine este fix pentru că nu-și pot găsi locul pe o tablă de șah ocupată de pile și relații.