Ce se va întâmpla cu absolvenții de medicină generală? Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat vineri, 30 iunie 2023, cum li se va acorda dreptul de liberă practică.
Studenții de la medicină generală ar putea primi drept de liberă practică, imediat după ce termină facultatea
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat vineri, 30 iunie 2023, că, în principiu, Comisia Europeană (CE) a agreat ideea acordării dreptului la liberă practică medicilor, imediat după absolvirea facultăţii, dar trebuie identificat un set de competenţe pentru ei, diferit de cel al medicului specialist sau al medicului de familie.
În opinia sa, în acest fel s-ar putea rezolva deficitul de medici în unele localităţi din România.
„Problema e următoarea: când am aderat la UE, au fost negocieri în 2004, la Ministerul Sănătăţii. Facultatea de Medicină a fost singura, pentru că Stomatologia şi Farmacia nu sunt în aceeaşi situaţie, la care absolvenţii nu aveau drept de liberă practică.
În principiu, Comisia Europeană este de acord cu acordarea acestui drept de liberă practică medicilor imediat după absolvirea facultăţii cu o condiţie: să stabilim care sunt competenţele exacte ale medicului la absolvire, care trebuie să fie diferite de competenţele medicului de familie sau ale medicului specialist, pe care le dobândeşte după finalizarea Rezidenţiatului şi promovarea examenului de specialitate.
Dacă vom reuşi să identificăm un set de competenţe profesionale care să permită practicarea medicinii de către absolvenţii Facultăţilor de medicină, o să putem să avem un răspuns. Trebuie să lucrăm, să vedem care sunt competenţele profesionale care pot fi acordate tinerilor absolvenţi.
Înainte de 1990 era o profesiune: medic de medicină generală. Ulterior, aceasta s-a transformat, oarecum, în medicină de familie care se obţine prin Rezidenţiat, adică medicul are o pregătire mai complexă. Se poate găsi o soluţie. Localităţile mai puţin atractive în acest moment din punct de vedere al practicării profesiunii medicale ar putea să aibă şi ele şi medicii care nu au intrat în Rezidenţiat o şansă în plus”, a explicat, vineri, Alexandru Rafila în cadrul unei conferințe de presă.
Au crescut taxele la facultățile din România
În cazul în care intenționați să studiați la o facultate de medicină din România, vă amintim că facultățile din România au început să anunțe pe rând majorarea tarifelor pentru studenții admiși la taxă.
De exemplu, la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca taxele de școlarizare au fost majorate începând cu anul universitar 2023-2024. Majorarea vine în baza unor obligaţii legale şi după consultarea reprezentanţilor studenţilor, după cum transmite instituția de învățământ.
La Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB din Cluj tariful anual de studii pentru cei admişi la locurile cu taxă va creşte de la 5.000 de lei la 6.500 de lei. De asemenea, taxele cresc și la Facultatea de Drept din Cluj. Sumele ce vor trebui plătite anual au crescut de la 3.600 la 5.000 lei.