In mod obisnuit, marja de varsta a persoanelor care apeleaza cu succes la serviciile agentiilor de consultanta si plasare de personal este cuprinsa intre 27 si 36 ani. Tinerii absolventi ai unei institutii de invatamant superior, la fel ca si persoanele trecute de 40 de ani, au constituit intotdeauna o problema pentru consultantii in resurse umane, dar ca anul acesta nu a fost niciodata mai greu de rezolvat.
Piata fortei de munca se confrunta cu doua mari paradoxuri in acest moment:
1) Firmele pretind tinerilor pana in 26 de ani experienta in munca, conditie dificil de indeplinit, tinand cont de faptul ca programul de studii nu permite angajarea cu norma intreaga, iar directorii sunt din ce in ce mai putin interesati sa incheie contracte part-time de lucru.
2) Persoanele peste 40 de ani, cu multa experienta si chiar cu specializari facute in strainatate, sunt respinse a priori la interviuri din cauza unor prejudecati ce se manifesta numai in Romania. In strainatate, legislatia sanctioneaza aspru discriminarile legate de varsta sau de sex.
In aceste conditii, ce solutii recomanda consultantii din domeniul carierei? „Sa incerce sa lucreze part-time in timpul facultatii – spune Daniela Necefor, country manager la firma Antal. Exista agentii de consultanta care fac leasing de personal: plaseaza temporar tineri pe posturile vacante intr-o organizatie. O astfel de experienta pe termen scurt este apreciata ulterior la concursul pentru ocuparea unui post. Sa participe la targurile de joburi organizate periodic de AIESEC, Asociatia Studentilor din Politehnica, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale sau de Fundatia Absolventi Plasati prin Consultanta.”
Anul trecut, spre exemplu, tinerii care lucrasera la Colgate Palmolive au luat cu asalt targul de joburi organizat de AIESEC in cadrul programului „Zilele Carierei”. Numarul firmelor venite pentru altceva decat sa-si completeze bazele de date a fost insa foarte mic. Raspunsuri evazive de genul: „Poate vom avea nevoie de tineri peste vreun an, doi” sau „Va contactam noi cand va fi cazul”, nu tin nici de foame si nici de cald. Foarte multi absolventi de facultate isi pun tot mai acut intrebarea la ce bun atata carte daca nu isi gasesc un loc de munca adecvat pregatirii lor. Cati stiu insa sa-si evalueze corect competentele fata de pozitiile la care aspira? Multi isi imagineaza ca daca au o licenta in management, trebuie sa fie neaparat angajati ca manageri. Fals! Managementul implica o serie intreaga de aptitudini care se dobandesc in decursul unui interval de lucru cu oamenii si de practica profesionala propriu-zisa.
„Am avut cazuri in care
s-au prezentat la interviuri pentru ocuparea unui post absolventi care nu stiau o limba straina si nu aveau cunostinte elementare de utilizare a calculatorului – ne relateaza dna Daniela Necefor. Ceea ce denota si carente ale sistemului nostru de invatamant. Tinerii nu sunt pregatiti corespunzator pentru ceea ce se cere in momentul de fata pe piata muncii.”
Dar nici firmele nu se mai straduiesc sa investeasca in specializarea lor! Motivul? Pe de o parte, cererile sunt foarte multe si angajatorii au posibilitatea sa aleaga si sa culeaga ce este mai bun. Pe de alta parte, orice calcul privind perspectivele de dezvoltare a afacerilor in Romania sta sub semnul unei relativitati vecine cu falimentul.    

Sfatul consultantului
Daniela Necefor, country manager, Antal

In acest moment, fetele au mai multe sanse in gasirea unui loc de munca, pentru ca sunt preferate in posturile de asistent sau de secretariat. Trebuie precizat insa ca aceste oferte sunt sub nivelul lor de pregatire. Au, de asemenea, posibilitati de angajare si tinerii care au absolvit o facultate de finante sau de contabilitate. Pe piata, apar din cand in cand posturi vacante pentru contabil-junior chiar si in companii multinationale. In cadrul acestora, tinerii pot sa-si dezvolte ulterior o cariera profesionala frumoasa.
Sunt cautati tineri si pentru pozitii de junior sales reprezentative, indiferent de specificul facultatii absolvite. Acestia sunt angajati cu carte de munca si cu program complet de lucru. Salariul este fix si beneficiaza de un comision din vanzari.
In schimb, studentii care au absolvit o facultate de marketing pot acum sa-si gaseasca un serviciu cu mare greutate. Singurele oferte care mai apar sunt in domeniul cercetarii, la firme care se ocupa cu studiul pietei, sau pentru posturi de asistenti ai directorilor de marketing sau managerilor de marca.

Tineri plasati in acest an prin intermediul institutiilor de profil
Absolventi Plasati prin Consultanta
300 de tineri cu studii superioare inscrisi in baza de date de la inceputul acestui an.
30 angajati, din care sase trimisi cu burse de pregatire in Franta si Belgia.
Domeniile de agajare: management, marketing si tehnic.
Majoritatea ofertelor au fost sub nivelul de pregatire a tinerilor absolventi cu studii superioare: secretariat, asistent director executiv, relatii cu publicul.
Salariile oferite de angajatori au fost mici (un milion si ceva de lei), ceea ce a facut de multe ori imposibila incheierea unor contracte de munca.
Numarul firmelor participante si ofertante de locuri de munca s-a redus cu mai mult de jumatate fata anul 1995, cand a fost initiat Salonul de locuri de munca.

AIESEC
2.300 de studenti s-au inscris in baza de date de la AIESEC Bucuresti, cu prilejul targului de joburi organizat in cadrul programului „Zilele Carierei” din aceasta primavara.
500 de studenti s-au prezentat la interviuri cu firmele participante la targ.
Domeniile pentru care au existat posturi vacante: asigurari, bunuri de larg consum, marketing.
Nu se stie daca si cati studenti au fost angajati.