Absolvenţii şi-au făcut inimă rea la bursa locurilor de muncă

Mulţi dintre absolvenţii care au participat la bursa Locurilor de Muncă dedicată lor au plecat de la Palatul Copiilor decepţionaţi până la lacrimi. Proaspeţii absolvenţi de universitate prezenţi la eveniment cred că nu au nici o şansă sa-şi găsească un post pe specializarea lor. UPDATE: 82 de absovenţi de facultate, din 12.600 candidaţi selectaţi Din cele peste 35.000 de persoane participante în 97 agenţii judeţene şi locale, au fost selectate în vederea încadrării

Mulţi dintre absolvenţii care au participat la bursa Locurilor de Muncă dedicată lor au plecat de la Palatul Copiilor decepţionaţi până la lacrimi. Proaspeţii absolvenţi de universitate prezenţi la eveniment cred că nu au nici o şansă sa-şi găsească un post pe specializarea lor.

UPDATE: 82 de absovenţi de facultate, din 12.600 candidaţi selectaţi

Din cele peste 35.000 de persoane participante în 97 agenţii judeţene şi locale, au fost selectate în vederea încadrării 12.619 persoane, dintre care doar 82 persoane au studii superioare, potrivit centralizării ANPFM.
Cei mai mulţi absolvenţi cu studii superioare au fost încadraţi pe poziţii de ingineri (43), economişti (15), administratori de reţea de calculatoare (8) şi contabili (7).

UPDATE 2: Statisticile Bursei

Cele mai multe persoane participante au fost în judeţele Vâlcea (3.200), Iaşi (2.626), Bucureşti (2.600), Cluj (1.900), Bihor (1.745) şi Prahova (1.537).

Cele mai multe persoane selectate în vederea încadrării au fost în judeţele Iaşi (1.493), Bucureşti (1.200), Prahova (732) şi Timiş (713).

Cele mai multe persoane încadrate pe loc au fost în judeţele Hunedoara (148), Constanţa (49), Dolj (43) şi Arad (36).

Oameni cu facultate printre muncitori de rând

La o oră după deschiderea bursei locurilor de muncă, în faţa intrării de la Palatul Copiilor din Bucureşti coada candidaţilor care aşteptau se întindea până în parcul Tineretului. Mulţi dintre ei au venit  la costum, afişând siguranţa de sine despre care au citit în orice manual care te învaţă cum să te „vinzi” angajatorului. Alţii au venit doar ca să nu se simtă vinovaţi că nu au facut-o şi pe asta, oricum nu cred că vor rezolva ceva. „La ora 9, când s-a deschis bursa, foaierul era deja plin. Mulţi au vrut să vină aici printre primii”, explică organizatorii.

Cele 2.190 de locuri de muncă oferite de cei 114 agenţi economici s-au dovedit incompatibile cu piaţa de capital uman din Bucureşti. „Mă aşteptam să fie o efertă mai variată şi să se pună accentul pe studii superioare, daca tot e bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Sau măcar să îi fi pus separat, nu să stai să te plmbi printre firmele care caută muncitori”, spune Mădălina, proaspătă absolventă de management la universitatea Dimitrie Cantemir, care a depus peste 100 de CV-uri din vară până în prezent şi a fost invitată la patru interviuri.

Candidaţii cu studii superioare s-au simţit dezavantajaţi

Doar 255 de locuri de muncă sunt oferite cadidaţilor cu studii superioare (12% din total) în timp ce absolvenţii de liceu pot alege din 929 de oferte (42% din total) iar cei de şcoli profesionale (muncitori calificaţi) din 797, reprezentând 36% din total. Muncitorii necalificaţi au şanse aproape egale să-şi găsească un joc cu absolvenţii de universitate, oferta ridicându-se la 209 locuri de muncă.

„Participanţii nu înţeleg că absolvenţii nu sunt doar cei cu studii superioare, dar şi cei care au absolvit studii profesionale, liceale sau post liceale. Bursa nu le este adresată doar lor, dar să nu uităm că rata şomajului în rândul absolvenţilor de studii superioare este de 5%, deci şansele de a găsi un job sunt cu atât mai mari cu cât eşti mai pregătit”, explică Adina Croitoru, reprezentant al ANOFM.

Exasperarea absolvenţilor de universitate este cu atât mai mare cu cât au încercat să bifeze toate cerinţele comune ale angajatorilor. „Am şi experienţă în câmpul muncii, într-o agenţie de publicitate  şi un job se secretariat, şi tot nu reuşesc să-mi găsesc de lucru. Îmi doresc să fac carieră, dar dacă nu o sa rezolv nimic voi fi nevoită să plec din ţară şi să fac joburi necalificate, că doar nu stau aici să mor de foame”, a completat Mădălina. Prietena ei, Simona, pare şi mai dezamăgită: „Acum trei ani,  când am dat la facultatea de Administraţie Publică la Universitatea Bucureşti, nici nu concepeam să nu-mi găsesc un loc de muncă într-o primărie sau ceva. Dar acum se fac restructurări în administraţia publică, e cel mai greu”.

„Ne chinuim şi noi…”, spun cu un of doi absolvenţi de Politehnică, proaspeţi ingineri pe mediu care se străduiesc de câteva luni bune să-şi găsească un job pe specializarea lor. „Nu am găsit nimic şi nici nu credem că vom găsi prea curând. Ne-am băgat şi la master acum şi nu putem să plecăm din ţară”, au mai adăugat. „La voi la Ringier nu se fac angajări?”, îmi răspunde tatăl unui tânăr ce părea destul de dezorientat printre standurile angajatorilor. „Nu găseşti domnişoară nimic. Degeaba te chinui prin şcoală, degeaba faci eforturi că nu-ţi garantează nimeni că ai de mânca dup-aia”, a completat tatăl, mândru de diploma „de management la stat” a fiului său şi nedumerit de ce e aşa complicat să te angajezi „cu facultatea terminată la zi”.

Muncitorii calificaţi preferă să renunţe la joburile prea prost plătite

Chiar dacă muncitorii calificaţi par avantajaţi de această dată, ei nu sunt nici pe departe de aceeaşi părere. „Am lucrat în aviaţie şi din martie îmi caut disperat de lucru. Am depus CV-uri la peste 30 de firme, am fost la interviuri, dar după ce mi-au comunicat salariul am fost obligat să renunţ”, spune un domn ce pare  a avea în jur de 50 de ani, şi care cu câteva minute înainte încerca să îi convingă pe reprezentanţii Eurest pentru Marea Britanie că dacă se poate înţelege cu ei în engleză pe moment, se va descurca şi la Londra. „Sunt şanse mai mari să lucrez în străinătate decât aici. Aici un muncitor calificat este plătit atât de prost încât mai bine te lipseşti”, mi-a răspuns peste umăr în timp ce se îndrepta spre standul Norvegiei.

Oferta de muncă pentru străinătate este însă foarte generoasă pentru cadrele medicale şi asistente (toate ţările care au participat la bursă au menţionat aceste domenii), specialiştii în tehnologia informaţiei şi inginerii sunt pe locul doi iar cele din servicii (restaurante, hoteluri) sunt pe locul trei. „Este un avantaj dacă ai experienţă, dar în unele domenii avem nevoie atât de disperată de forţă de muncă (ingineri şi cadre medicale) încât suntem interesaţi de proaspeţii absolvenţi”, spune reprezentanta Eurest Finlanda.

Medicii şi inginerii sunt cei mai râvniţi peste hotare

Majoritatea locurilor de muncă disponibile în Marea Britanie sunt în agricultură şi în construcţii, în timp ce Germania are nevoie de angajaţi pentru menaj şi servicii medicale. „Nu ştim câţi dintre candidaţi sunt interesaţi de oferta noastră pentru că nu primim CV-uri, ci ii trimitem direct către companii care au propriile lor bănci de CV-uri. Problema cu mulţi candidaţi este că nu cunosc limba germană, nici măcar la nivel mediu. Şi oricum, am observat că cele mai multe joburi disponibile sunt în medicină, dar nu au venit candidaţi pe aceste oferte”, a declarat, pentru capital.ro, reprezentanta Euroest Germania.

Probabil cel mai mare angajator pentru candidaţi cu studii medii este Cora, care s-a prezentat cu un banner uriaş cu „Superofertă de joburi”, printre care 100 lucrători comerciali, 20 de recepţioneri marfă, 40 de vânzători şi multe altele. Pentru cele  10 joburi de sofer disponibile la firma SC Groupe, doar 3 candidaţi îşi oferiseră CV-ul în două ore de la deschidere. La fel şi pentru cele 10 posturi de agenţi de securitate la Astra Nova Security, unul dintre participanţi. O altă firmă dezamăgită de cererea de locuri de muncă este SC IDUNA Asigurări de Viaţă, care primise 10 CV-uri pentru cele 50 de joburi de consultanţi de vânzări oferite. „Cerem studii medii şi experienţă în vânzări, dar cel mai important lucru este o piaţă caldă pe care consultantul să o poată exploata, şi aici vorbim de contactele sale”, spune o reprezentantă a firmei.

Ediţia de anul trecut a fost de trei ori mai generoasă decât cea desfăşurată vineri dimineaţa în capitală. Din cei 1150 de participanţi la ediţia trecută s-au angajat 248, oferta fiind de 6382 de posturi oferite de 232 de angajatori. În 2007 au fost disponibile 5211 locuri de muncă, din care au fost ocupate 265.

Cea mai mare concurenţă, în Vâlcea: 3.200 de persoane pe loc

Capitala a ocupat primul loc în ţară în ce priveşte oferta locurilor de muncă, cu 2.343 de slujbe, urmată de Iaşi, cu 1.150 posturi oferite, Dâmboviţa- 818, Prahova – 808, Bacău -718, Buzău -717 – şi Arad, cu 625 locuri de muncă. Cea mai mare concurenţă pe loc a fost în judeţul Vâlcea, unde s-au prezentat 3.200 de persoane, urmat de Iaşi, cu 2.626 participanţi, Bucureşti – 2.600, Cluj – 1.900, Bihor – 1.745 – şi Prahova, cu 1.537 de candidaţi.