În iunie va absolvi liceul prima generaţie născută după 1989. Efectivul postdecembrist va fi mai mic, faţă de cel de anul trecut, cu 30.000 de absolvenţi. Dar şi mai slab pregătit? Angajatorii caută cu disperare muncitori calificaţi.
În evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) erau înregistraţi, la sfârşitul anului trecut, aproximativ 360.000 de şomeri cu studii primare, până la post-liceale. Nimeni nu ştie însă care este dimensiunea reală a şomajului în rândul tinerilor absolvenţi cu studii medii. Cert este că foarte puţini se regăsesc în bazinul care alimentează sectoarele prioritare de dezvoltare economică. Angajatorii reclamă nu numai insuficienţa candidaţilor, ci şi lipsa calificării acestora.
ANOFM reuşeşte să trimită anual la cursuri subvenţionate din bugetul de şomaj cam 50.000 de persoane. „Locurile vacante declarate de angajatori reprezintă pentru noi barometrul pentru elaborarea planurilor anuale de pregătire. În funcţie de nevoile întreprinzătorilor, noi calificăm persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, înscrise în baza noastră de date“, declară Elena Baboi, directorul direcţiei Analiza pieţei muncii şi programe de ocupare, din cadrul ANOFM. Aşa că se pregătesc mai mult confecţioneri, zugravi, dulgheri, faianţari. Sunt meserii destul de puţin atractive pentru tinerii absolvenţi de liceu.
Consilierii profesionali din cadrul centrelor teritoriale ale ANOFM încearcă să găsească o cale de mijloc între solicitările angajatorilor şi dorinţele persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. „Dacă nu se găseşte imediat un post adecvat, pe baza opţiunilor exprimate, direcţionăm persoana respectivă către serviciile noastre de consiliere profesională unde se efectuează teste aptitudinale şi ale intereselor profesionale. Acestea arată ce poate face şi ce-şi doreşte acea persoană“, explică Luminiţa Daneş, şef serviciu orientare şi consiliere profesională la ANOFM. Rezultatele obţinute trebuie să se intersecteze însă cu posturile vacante existente în bazele de date ale agenţiilor teritoriale de muncă.
Angajatorii recrutează direct de la furnizorii de instruire
Tinerii nu ştiu sau nu au încredere în serviciile puse la dispoziţia lor de instituţiile statului. Discuţiile purtate cu mai mulţi absolvenţi de liceu scot la lumină aspecte dramatice. Şcoala nu-i pregăteşte nici măcar pentru viaţă. Despre calificarea pentru ocuparea unui loc de muncă după absolvire se poate vorbi doar în termeni care vizează excepţiile. Prea mulţi tineri care termină un liceu nu ştiu să scrie corect în limba română nici măcar o cerere de angajare. Mulţi întreprinzători profită şi-i angajează fără forme legale, în condiţii de muncă demne de începuturile industrializării. Ieşirea din acest cerc vicios este aproape imposibilă. „M-am angajat la un depozit după ce am terminat liceul, povesteşte Ioana Popa. Muncesc de dimineaţă până noaptea, pe un salariu de nimic. Nu am o clipă de răgaz. Aş vrea să fac altceva, dar nu ştiu unde să mă duc şi nici nu am timp. Dacă nu lucrez, nu am din ce să trăiesc“. Întâmplător, Ioana a găsit un sponsor care s-a oferit să-i plătească un curs de calificare, dar nu ştie nici înspre ce domeniu de activitate să se orienteze şi nici spre ce program de pregătire.
Piaţa de instruire abundă de oferte, dar Ioana nu are nici un criteriu pentru a face o evaluare şi o selecţie. În plus, nu ştie care curs de calificare ar putea-o conduce spre un loc de muncă ceva mai bun.
Directorul general interimar de la Consiliul Naţional pentru Formarea Profesională a Adulţilor (CNFPA), Liliana Voicu, recomandă, tuturor celor interesaţi să urmeze un curs, să aleagă numai programe autorizate de instituţia pe care o conduce. „Absolvenţii beneficiază de un certificat de absolvire în care sunt consemnate competenţele dobândite. La acestea se uită orice angajator când face recrutări. Programele autorizate de noi sunt concepute pentru a putea dobândi şi abilităţi practice.“ În plus, sunt angajatori care vin şi recrutează direct de la furnizorii de instruire care pregătesc în domeniile de activitate care-i interesează.
Cum descoperi aceste oportunităţi şi cum alegi cel mai potrivit program de instruire? „Mergând direct la ei şi informându-te!“, răspunde Liliana Voicu. „Discutând cu cei care au urmat astfel de programe.“ Elena Baboi aduce mai multă lumină în labirintul întunecos în care se pierd mulţi tineri. „Orice persoană poate beneficia gratuit de serviciile de mediere pe piaţa muncii şi de consiliere profesională ale ANOFM.“
Pentru a facilita legătura cu piaţa a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, în următoarea lună se estimează că ANOFM va lansa un portal naţional de consiliere profesională. Oricine are acces la internet, va putea afla, prin intermediul acestui site, informaţii în timp real despre locurile de muncă vacante şi oportunităţile de formare. În plus, se vor oferi servicii primare de consiliere online.
«Dintr-un milion de persoane care se înregistrează anual în baza de date a ANOFM, 50.000 sunt trimise la cursurile de pregătire pentru care angajatorii solicită mână calificată de lucru.»
Elena Baboi, director ANOFM
«Îi sfătuiesc pe toţi cei interesaţi să urmeze un curs să se orienteze spre unul autorizat de CNFPA. Pe site-ul nostru pot verifica dacă furnizorul de instruire figurează în Registrul Naţional.»
Liliana Voicu, director general interimar, CNFPA
Programe autorizate
Cele mai multe programe autorizate de CNFPA în ultimii patru ani ilustrează mai puţin nevoile beneficiarilor, cât mai ales felul în care sunt reglementate ocupaţiile. Condiţionarea prin lege a formării/calificării pentru angajarea într-o meserie a stimulat furnizorii de instruire să se orienteze spre anumite programe.
Calificare Număr programe
Agent pază şi ordine 313
Ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie 248
Lucrător în comerţ 227
Bucătar 212
Inspector protecţia muncii 167
Inspector (referent) resurse umane 163
Operator introducere, validare şi prelucrare date 149
Zidar, pietrar, tencuitor 148
Competenţe comune – Comunicare în limba engleză 118
Dulgher-tâmplar-parchetar 114
Sursa: CNFPA
Portal online de consiliere profesională
Informaţiile legate de oferta de cursuri de formare profesională şi oferta de locuri de muncă existente pe piaţa locală a forţei de muncă sunt oferite de centrele de consiliere şi orientare în carieră din cadrul agenţiilor teritoriale de ocupare şi vor putea fi accesate în curând pe portalul naţional de consiliere profesională.
Portalul va oferi utilizatorilor posibilitatea de a se autoevalua şi de obţine informaţii despre piaţa muncii şi oferta de educaţie şi formare profesională. Prin intermediul acestui nou sistem orice persoană interesată va putea beneficia de consiliere la distanţă, online. În acest scop, portalul va integra următoarele componente:
A. Autoevaluarea va oferi utilizatorului posibilitatea de a-şi identifica abilităţile, interesele, experienţele şi aşteptările.
B. Educaţia şi formarea profesională va oferi utilizatorului posibilitatea de a se informa cu privire la oferta de educaţie şi formare profesională.
C. Piaţa muncii va oferi utilizatorului posibilitatea de a se informa cu privire la conţinutul ocupaţiilor, evoluţia acestora pe piaţa muncii, precum şi posibilităţile de practicare a lor.
1. Regiunea Nord-Est
construcţii, agricultură, electrotehnică, automatică, electronică, informatică/tehnologia informaţiilor
2. Regiunea Sud-Est
construcţii, agricultură, turism, hoteluri, restaurante
3. Regiunea SUD-MUNTENIA
construcţii, agricultură, turism, hoteluri, restaurante
4. Regiunea SUD-VEST OLTENIA
construcţii, agricultură, turism, hoteluri, restaurante
5. Regiunea VEST
construcţii, agricultură, electrotehnică, automatică, electronică, informatică/tehnologia informaţiilor, turism, hoteluri, restaurante
6. Regiunea Nord-Vest
construcţii, comerţ, electrotehnică, automatică, electronică, informatică/tehnologia informaţiilor
7. Regiunea CENTRU
construcţii, comerţ, electrotehnică, automatică, electronică, informatică/tehnologia informaţiilor
8. Regiunea BUCUREŞTI-ILFOV
construcţii, comerţ, industria alimentară, a băuturilor şi a tutunului