'Absorbţia fondurilor europene pe PNDR 2007-2013 a mers bine şi foarte bine, iar până la sfârşitul acestui an, până vinerea viitoare mai exact, sper să ajungem la un procent de 82% grad de absorbite din PNDR. Este programul care are cel mai mare grad de absorbţie şi sper ca până la sfârşitul anului 2015 sau dacă v-a accepta Comisia Europeană solicitarea Poloniei, la care şi Romania s-a alăturat, de a se prelungi cu şase luni, regulamentul 'N +2', adică până în iunie 2016, să avem în România măcar un program cât mai apropiat cu grad de absorbţie de 100%', a precizat Constantin.

Acesta a subliniat că din 2015, prin noul PNDR va fi stimulată integrarea materiei prime şi exportul de materii prime cu valoare adăugată.

'Dacă vom reuşim să trecem de negocierile cu Comisia Europeană vom aplica încă din luna februarie 2015, pe măsurile de investiţii în ferme sau în unităţile de procesare, pe de o parte cu încă 20% suplimentar fonduri nerambursabile, iar pe de altă parte, dacă intră într-o asociaţie sau cooperativă, cu încă 20 de procente nerambursabili. Cu alte cuvinte, la o investiţie de un milion de euro într-o unitate de procesare, dacă există şi partea de producţie, 900.000 de euro pot fi nerambursabili şi doar 100.000 de euro contribuţie proprie. Încercăm să facem acest efort şi încercăm să explicam CE acest specific al României. Dincolo de câştigul pe care îl poate aduce un produs exportat procesat este şi ceea ce s-ar putea întâmpla într-un an agricol mai puţin bun în care nu avem producţie suficientă să exportăm şi veniturile ar avea de suferit', a explicat ministrul Agriculturii.

SURSA: Agerpres