Absorbţia fondurilor UE: două paie la trei măgari

Posturile din cadrul instituţiilor care gestionează fondurile UE au fost recent deblocate printr-o ordonanţă de urgenţă. Potrivit acesteia, pentru a accelera absorbţia celor peste 19 miliarde de euro, ar mai putea fi angajate... 11 persoane! Ordonanţa face trimitere la acordul cu FMI privind reducerea cheltuielilor cu personalul din sectorul bugetar, dar şi la un memorandum cu UE, mai puţin cunoscut. Prin acest din urmă act, guvernul de la Bucureşti s-a angajat ca, până la finele

Posturile din cadrul instituţiilor care gestionează fondurile UE au fost recent deblocate printr-o ordonanţă de urgenţă. Potrivit acesteia, pentru a accelera absorbţia celor peste 19 miliarde de euro, ar mai putea fi angajate… 11 persoane!

Ordonanţa face trimitere la acordul cu FMI privind reducerea cheltuielilor cu personalul din sectorul bugetar, dar şi la un memorandum cu UE, mai puţin cunoscut. Prin acest din urmă act, guvernul de la Bucureşti s-a angajat ca, până la finele lunii mai a acestui an, să adopte „măsuri concrete de suprimare a blocajelor şi întârzierilor“, astfel încât să se accelereze procesul de absorbţie a fondurilor structurale. Conform datelor furnizate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), gradul de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune era, la sfârşitul lunii aprilie, de 8,88%, cu numai 0,66% mai mare faţă de luna anterioară.

În document se menţionează că ordonatorii principali de credite ai acestor instituţii au obligaţia să transmită la Ministerul Finanţelor, până la data de 15 a fiecărei luni, numărul total de posturi care s-au vacantat şi care nu au fost ocupate în luna anterioară. Ca urmare a situaţiilor raportate şi la propunerea ordonatorilor principali de credite, Finanţele vor face modificările corespunzătoare în volumul şi structura bugetelor acestora, aprobate pentru anul 2010, precum şi în anexele la aceste bugete.

Capital a arătat într-un număr anterior că externalizarea de către autorităţile de management (AM) a serviciilor de evaluare şi contractare pentru proiectele finanţate prin intermediul instrumentelor structurale costă 7,4 milioane de euro. Banii pentru plata acestor contracte încheiate cu diferite companii din ţară şi străinătate provin din fondurile pentru asistenţă tehnică, bani care puteau fi utilizaţi pentru instruirea personalului din cadrul acestor instituţii.

„Numărul angajaţilor este o problemă când sunt foarte multe scheme deschise într-o dată şi nu se poate gestiona numărul mare de aplicaţii, contracte, dosare de achiziţii ori cereri de plată. Este vorba de planificare, de organizarea instituţiilor“, spune Ilyes Szabolcs, country manager, PNO Consultants. Ca argument, el aminteşte de perioada în care programele de finanţare nu erau deschise, iar personalul din cadrul acestor instituţii nu avea de lucru.

Câte posturi sunt, de fapt, disponibile

Recenta ordonanţă permite ocuparea a 15% din posturile vacante. Pentru a afla câte noi angajări s-ar mai putea face în instituţiile responsabile de accesarea fondurilor europene, în vederea unei creşteri semnificative a  gradului de absorbţie în următoarea perioadă, am procedat la o scurtă inventariere. Am constatat astfel că posturile cele mai multe (88) sunt prevăzute în schema de personal de la Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POS DRU). Anul acesta, la data de 1 martie, erau ocupate efectiv 47 de posturi, iar de atunci şi până în prezent au fost ocupate, prin transfer, 15 posturi. Au rămas vacante şi temporar neacoperite (concedii pentru îngrijirea copilului, concedii medicale etc.) 26 de posturi. Valoarea totală a fondurilor comunitare gestionate de AM POS DRU este de 3,48 de miliarde de euro. În cadrul AM pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice există 66 de posturi, dintre care 55 sunt ocupate, iar restul de 11, vacante. Pentru proiectele care vizează creşterea competitivităţii,  UE a alocat României, pentru intervalul 2007-2013, peste 2,55 de miliarde de euro. La Autoritatea de Management pentru POS Mediu (AM POS Mediu) există 14 posturi vacante, iar în cele opt organisme intermediare există cinci posturi vacante. Conform reprezentanţilor AM POS Mediu, s-a solicitat scoaterea la concurs a tuturor posturilor vacante. Valoarea totală a fondurilor europene alocate României pentru proiectele de mediu este de 4,51 miliarde de euro. Alte patru posturi sunt vacante la AM POS Transport, program care beneficiază de o finanţare de 4,57 de miliarde de euro. În ceea ce priveşte AM al Programului Operaţional Regional, aici există un singur post vacant. Bugetul total alocat pentru dezvoltare regională este de 3,72 de miliarde de euro. În cadrul AM a Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală, îşi desfăşoară activitatea 70 de persoane, iar în cadrul AM al Programului Operaţional pentru Pescuit, 60 de angajaţi, fiind vacante trei posturi. În fine, la Autoritatea de Management pentru Asistenţă Tehnică, schema este completă, în timp ce la Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale sunt vacante opt posturi, alte 88 de poziţii fiind deja ocupate.

Trăgând linie, ajungem la concluzia că personalul acestor instituţii poate fi suplimentat cu 11 persoane (din cele 72 de posturi libere). Mult prea puţin pentru a spera la o creştere spectaculoasă a fondurilor europene atrase şi a miza pe aportul acestora la revigorarea economiei.

Sunt multe scheme de finanţare care s-au deschis dintr-o dată. Avalanşa de proiecte sufocă angajaţii de la AM-uri.
Ilyes Szabolcs, country manager, PNO Consultants

15% din totalul posturilor vacante în cadrul instituţiilor care gestionează fondurile comunitare pot fi ocupate, conform ordonanţei de urgenţă