"2017 este un an mediu spre slab din punct de vedere al producţiei de miere. Problema este că s-a terminat devreme anul apicol, în luna iulie, dar nu este mai slab ca 2016, anul pe care noi apicultorii l-am considerat unul dintre cei mai slabi din ultimii 40 de ani. Producţia va fi cu circa 20% mai bună decât anul trecut, însă până la această dată estimăm că vom face la jumătate, undeva la 45 -50% dintr-o medie bună de 22.000 -24.000 de tone de miere pe an de la cele aproximativ 1,3 milioane de familii de albine. Mierea de salcâm s-a făcut, în medie, între 6 şi 8 kilograme pe familia de albine, în loc de 14 -15 kilograme, la rapiţă a fost de 4-5 kilograme, la tei de 5-6 kilograme, iar la floarea soarelui, între 6 şi 9 kilograme pe familia de albine, deşi o producţie normală era de 25 de kilograme pe familie. Totul depinde însă de fiecare judeţ în parte. În prezent, în partea de vest a ţării şi în Transilvania este în continuare secetă şi practic nu mai avem cules, ci doar întreţinere", a explicat Fetea.
În ceea ce priveşte preţul mierii, şeful ACA susţine că acesta nu va fi influenţat din cauza producţiei reduse din acest an, pentru că nici exportul nu merge mai bine, iar piaţa românească este invadată de miere din Ucraina.
"Nu cred că preţul va fi influenţat pentru că nici exportul nu a mers foarte bine. Există suficientă miere pe piaţă din Ucraina, China şi Argentina, iar pe partenerii noştri tradiţionali din Germania nu prea îi mai interesează. Cred că anul acesta vom da la export în jur de 300 de tone de miere, în condiţiile în care reuşeam anii trecuţi să livrăm şi 2.000 de tone pe an, numai noi, asociaţia. Exportul în China nu este semnificativ, în jur de 50-100 tone pe an, ceea ce este foarte puţin. Din păcate, piaţa românească este invadată cu miere din Ucraina şi de aceea aşteptam să vedem cum va fi soluţionată sesizarea noastră privind cupajarea, amestecurile. Am transmis solicitarea şi la Comisia Europeană, dar şi la 20 de forme asociative din Europa ca să nu se mai permită amestecul de miere şi să se treacă pe etichete numai mierea din ţara respectivă, fără alte amestecuri. E nevoie de schimbarea legislaţiei europene, astfel încât consumatorii să ştie exact ce consumă. Deocamdată proiectul este în Parlament", a afirmat Fetea.
În legătură cu accesarea fondurilor din Programul Naţional Apicol (PNA), preşedintele Asociaţiei a menţionat că între 1 şi 15 august apicultorii pot depune dosarele la APIA. "Apicultorii vor să acceseze aceste fonduri, deşi este o sumă mică, circa 7 milioane de euro. Împărţită la numărul de familii de albine se ajunge la aproximativ 3-4 euro de familie. O nimica toată", a adăugat Ioan Fetea.
Comisia Europeană participă la finanţarea acţiunilor din PNA cu 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare acţiune accesată, excluzând TVA. România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins, în anul 2015 un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. Agerpres