Codul de conduită, trimis miercuri celor peste 8.000 de membri şi joi către presă, este consecinţa eliminării lui Harvey Weinstein în luna octombrie ca urmare a acuzaţiilor de hărţuire sexuală sau agresiune formulate împotriva acestuia de către peste 50 de femei.
În istoria de 90 de ani a Academiei, Weinstein, care neagă acuzaţiile de relaţii sexuale neconsensuale, este cea de-a doua persoană eliminată din acest for. Reuters nu a putut verifica acuzaţiile împotriva producătorului, precizează agenţia de presă.
Dezvăluirile despre Weinstein au fost urmate de numeroase acuzaţii de hărţuire sexuală sau agresiune formulate împotriva altor actori, producători, regizori sau agenţi, care au zdruncinat industria americană de film. Personalităţi din media şi politică se confruntă cu acuzaţii similare.
Câştigătorul a două premii Oscar şi membru al Academiei, Kevin Spacey şi-a cerut scuze pentru un incident de presupus comportament sexual inadecvat, dar nu a răspuns acuzaţiilor formulate de peste 30 de persoane. Ca urmare, a fost concediat din echipa serialului ‘House of Cards’, produs de Netflix Inc, iar rolul său din anunţatul film ‘All the Money in the World’ a fost redistribuit. Reuters nu a putut verificat acuzaţiile împotriva lui Spacey, precizează agenţia de ştiri.
Scrisoarea trimisă miercuri, semnată de directorul executiv al Academiei, Dawn Hudson, şi care include codul de conduită, precizează că un departament special înfiinţat de Academie lucrează la ”finalizarea procedurilor pentru gestionarea acuzaţiilor de comportament inadecvat, asigurându-ne că le putem rezolva corect şi rapid”. Scrisoarea şi codul nu fac referire la vreo persoană anume.
Demersul vine cu şase săptămâni înainte de anunţarea nominalizărilor pentru premiile Oscar 2018, cea mai înaltă distincţie din industria de film. Ceremonia decernării premiilor Oscar va avea loc la Hollywood, pe 4 martie.
Codul de conduită precizează că ”în Academie nu îşi au locul oamenii care abuzează de poziţie, de putere sau influenţă într-o manieră care încalcă standardele recunoscute de decenţă”.
Se mai precizează că organizaţia, din care fac parte cei mai valoroşi actori, cineaşti şi publicişti, ”se opune oricărei forme de abuz, hărţuire sau discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală, rasă, etnie, dizabilităţi, vârstă, religie sau naţionalitate.”
”În cazul în care comitetul director dovedeşte că vreunul dintre membrii săi a încălcat aceste standarde sau a compromis integritatea Academiei prin intermediul acţiunilor sale, poate impune orice sancţiune disciplinară permisă de statut, inclusiv suspendarea sau eliminarea”, precizează codul. AGERPRES