Academia Oamenilor de Ştiinţă din România susţine cu toată convingerea, atât la nivel ştiinţific, cât şi la nivel civic, campania naţională de vaccinare împotriva COVID-19, se arată într-un comunicat de presă.
Din punct de vedere ştiinţific, AOSR îşi întemeiază poziţia pe analizele şi concluziile Secţiei de Ştiinţe Medicale din structura sa, care cuprinde personalităţi ale domeniului, profesori universitari, medici şi cercetători, cu prestigiu academic şi profesional pe plan naţional şi internaţional.
Din perspectivă civică, în faţa gravităţii fără precedent a situaţiei generate de noul coronavirus, AOSR înţelege să fie solidară cu instituţiile statului român aflate pe prima linie a combaterii pandemiei şi să se implice în mod direct în efortul comun făcut de acestea pentru protejarea sănătăţii publice prin toate măsurile întreprinse şi prin campania de vaccinare.
Academia Oamenilor de Ştiinţă din România e de acord cu vaccinarea
În acest cadru ştiinţific, civic şi moral, membrii medici ai AOSR, personalităţi de marcă ale medicinii româneşti, s-au vaccinat deja sau se vor vaccina în zilele următoare.
În următorul interval, pe lângă continuarea procesului de vaccinare la nivelul instituţiei, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România va organiza, prin Secţia de Ştiinţe Medicale, o serie de evenimente academice (simpozioane, mese rotunde în format online) pe tema pandemiei, a măsurilor ştiinţifice şi administrative de combatere a acesteia, cu focalizare pe necesitatea vaccinării la scară largă a populaţiei.
În contextul manifestărilor, se va acorda o atenţie specială vaccinurilor anti-COVID-19 prin abordări multidisciplinare care vor analiza mecanismele de funcţionare, efectele, beneficiile şi posibilele riscuri ale acestora.
E un efort național
Academia Oamenilor de Ştiinţă din România consideră că o astfel de implicare în efortul naţional de luptă împotriva pandemiei reprezintă o obligaţie a sa de ordin ştiinţific şi moral.
O astfel de datorie devine prioritară în faţa diversităţii de opinii manifestate public în raport cu situaţia pandemică, din care nu lipsesc ştiri false, teorii conspiraţioniste, poziţii coronasceptice, atitudini manifeste împotriva vaccinării şi a măsurilor de protecţie, care duc la zădărnicirea luptei împotriva pandemiei.
AOSR îşi fundamentează implicarea directă în acest proces naţional pe misiunea sa instituţională înscrisă în Statut şi în Legea de funcţionare, pe o istorie în slujba ştiinţei şi civilizaţiei româneşti de aproape un secol, începută cu fondarea Academiei de Ştiinţe din România, în 1935, de către un mare medic şi ministru al educaţiei, Doctorul Constantin Angelescu.