La fabrica Yihang Christmas Decoration Arts and Crafts din Yiwu, angajaţii au început să decoreze birourile şi halele pentru Crăciun. Asta nu pentru că sărbătoarea este foarte populară în China sau pentru că cei 700 de oameni – fabrica este probabil cea mai mare din lume, care produce exclusiv decoraţiuni de Crăciun -, ci este felul în care ei sărbătoresc cel mai bun an din istoria companiei. “Acesta este cel mai bun an din istorie. Nu vă pot spune câţi bani vom face anul acesta, dar este cu siguranţă cel mai bun, ceva la care nu ne aşteptam”, spune Lou Aiju, soţia patronului companiei, pentru “China Daily”.
Lou, în vârstă de 50 de ani, este una dintre pionerele domeniului, compania fiind înfiinţată acum 15 ani. De la câteva globuri, industria preponderentă din Yiwu a ajuns să controleze 70% din piaţa nord-americană şi 40% din cea europeană, iar garajul lui Lou s-a umplut de BMW-uri. “Avem o creştere a comenzilor de 40% faţă de anul trecut din străinătate, anul trecut fiind cel mai bun până atunci”, spune Lou, care exportă în medie decoraţiuni de Crăciun în valoare de cel puţin 6,25 mil. dolari în peste 50 de ţări.
Chen Jinlin, secretarul general al Asociaţiei Industriei Produselor de Crăciun din Yiwu crede că cifrele sunt subevaluate şi mai crede că ştie care e motivul pentru care criza economică globală a adus boom-ul industriei pe care o reprezintă. “În luna august, cifrele de la vamă arătau o creştere de 12% în volum şi de 51% în valoare. Acum, când sezonul e pe final, creşterea va atinge 70%”, spune el. Chen crede cu tărie că recesiunea economică a fost unul din factorii de creştere. “Oamenii vor sărbători oricum Crăciunul. Cu un buget restrâns, comercianţii din Occident caută acum produse de calitate redusă, mediocre, produse în Yiwu”, afirmă Chen.
Boom-ul este atât de evident, încât peste un sfert din cele 400 de companii ce produc decoraţiuni de Crăciun din Yiwu au fost înfiinţate în ultimii doi ani. Împreună,livrează cel puţin 15.000 de produse diferite, însă cele mai mari trei categorii de produse sunt brazii artificiali, figurinele tematice Moş Crăciun şi globurile colorate. “În principiu, putem realiza la comandă orice produse de Crăciun în termen de maxim o săptămână, depinzând de materialul din barba Moşului sau a coarnelor renilor”, explică Chen. Merită menţionat că majoritatea covârşitoare a decoraţiunilor merg pe pieţele externe. Pe piaţa chineză rămân doar o mică parte, fiind vorba în special de decoraţiunile de calitate, mult mai scumpe şi mai rafinate.
De fapt, renumele de “fabrica lui Moş Crăciun” pe care l-a căpătat în ultimii ani Yiwu este atât de mare, încât aici au început să investească şi oameni de afaceri străini. Deocamdată, numărul businessurilor deţinute de străini este de doar 5% din total, însă este probabil să asistăm la o creştere în viitorul apropiat. Până atunci, muncitorii din Yiwu se pregătesc de vacanţă. “O să le ofer o vacanţă de două luni oamenilor mei să se poată bucura de Festivalul Primăverii sau, dacă asta vor, de Crăciun. Apoi, în martie, vom reîncepe munca şi ne vom îndrepta spre marele succes de anul viitor”, spune Lou Aiju.
Acasă la Moş Crăciun: oraşul Yiwu, din China
28 noiembrie 2011, 10:54
Ultima modificare în 28 noiembrie 2011, 12:54
Aşa cum peste 80% din jucăriile din sacul lui Moş Crăciun au o etichetă pe care scrie Made in China, mai bine de jumătate din decoraţiunile de Crăciun sunt fabricate de chinezi. Mai exact, în oraşul Yiwu, unde există nu mai puţin de 400 de firme care produc decoraţiunile respective.
Etichete: china,
craciun
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Avantajul impozitării locale a veniturilor expaţilor: Cota unică!
- Ultima copertă The Economist: „Acesta este într-adevăr sfârșitul?”
- Nemții ar putea salva Europa: Ar fi catastrofal pentru ei
- Minimum trei giranţi şi avansuri de 40% pentru un credit ipotecar
- Băncile şi politicienii împing zona euro în recesiune, avertizează analiştii
- Biletele de avion s-ar putea ieftini din 2013 datorită unui proiect UE ce va fi implementat de România
- Guantanamo, cea mai scumpă închisoare din lume: costurile anuale pentru un deţinut ajung la 800.000 dolari
- Cum vor Merkel şi Sarkozy să salveze zona euro? Formează clubul SUPER-EURO
- Elena Udrea: Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară trece în subordinea ministerului
- Premierul Emil Boc: “Îmi asum, cu preţul demisiei, menţinerea stabilităţii macroeconomice a ţării”