discutii intre Ion Tiriac si importanti actori din domeniul bancar de pe piata europeana. Printre cei care si-au manifestat interesul pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al Bancii Tiriac se numara Societe Generale si Erste Bank. Mai vechii pretendenti, Piraeus Bank si Bank Austria, ultima membra a grupului HVB, si-au reafirmat intentia de a cumpara pachetul majoritar de actiuni al Bancii Tiriac. Recent, au aparut insa si actori noi: BNP Paribas si Banca Nationala a Greciei. Dupa o prima triere a ofertelor, numarul pretendentilor s-a redus totusi la numai trei potentiali investitori: Banca Nationala a Greciei, BNP Paribas si Bank Austria Creditanstalt. In urma cu un an, negocierile dintre Ion Tiriac si reprezentantii Bank Austria Creditanstalt, membra a grupului HVB, au fost sistate din cauza pretului de 300 de milioane de euro, cerut de omul de afaceri. Si in acest an, istoria pare sa se repete. Procedurile de negociere, ajunse intr-o faza destul de avansata cu BNP Paribas, au fost momentan sistate, dar nu intrerupte. Se pare ca Ion Tiriac, care nu a dorit sa comenteze in nici un fel informatiile revistei Capital, se desparte destul de greu de pachetul majoritar de actiuni si doreste sa-si mai pastreze cateva procente. Reprezentantii BNP Paribas nu au dorit nici ei sa faca vreun comentariu.
Doar patru banci vor face jocurile in piata
De asemenea, nu este exclus ca, in momentul vanzarii pachetului majoritar de actiuni, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sa-si vanda si ea participatiile de 5,43%. Ramane de vazut ce decizie va lua pana la urma BNP Paribas si cat de tentante sunt celelalte oferte ferme de cumparare ale Bancii Nationale a Greciei si Bank Austria Creditanstalt. Dan Pascariu, presedinte HVB Romania, spune ca „Viena este atenta la toate oportunitatile din sistemul bancar romanesc“. Interesul crescut al marilor banci europene pentru piata romaneasca este firesc. Dupa privatizarea CEC si BCR, fata sistemului bancar va fi total schimbata: piata se va concentra in mana a doar patru sau maximum cinci banci mari si alte doua trei banci de talie medie, restul fiind doar banci mici, care au acaparat anumite nise de piata. Cum cele doua banci de stat vor fi cumparate de doi dintre pretendenti, ceilalti investitori care si-au manifestat interesul va trebui sa se indrepte catre alte active pentru a-si asigura cote de piata confortabile. Analistii din piata bancara sunt de parere ca, in cativa ani, marii jucatori vor fi Deutsche Bank, Unicredit, Raiffeisen Bank si Societe Generale. Cum exista nume importante, gen BNP Paribas, Erste Bank si chiar Banca Nationala a Greciei (care a cumparat deja Banca Romaneasca) care vor sa intre cu orice pret pe piata romaneasca, apare fireasca tendinta acestora de a achizitiona, chiar si prin metoda fuziunii prin absorbtie, banci locale de talie medie, care au deja o anumita cota de piata si o anumita retea. Iar la acest capitol, toti ochii se indreapta catre Banca Tiriac si Banca Transilvania. Datorita faptului ca, momentan, Banca Transilvania nu este de vanzare, ofertele de preluare a pachetului majoritar de actiuni vizeaza Banca Tiriac. Este clar ca, anul acesta si anul viitor, sistemul bancar romanesc se va confrunta cu diverse tranzactii si mutatii in sistemul cotelor de piata detinute de banci.
Cine vrea Banca Tiriac
• Banc Austria, membra a grupului HVB, este una dintre principalele institutii bancare din Europa (total active – 30 miliarde euro) si a doua banca din Germania. Peste 60.000 angajati deservesc peste 9,8 milioane clienti prin cele 2.062 de sucursale ale grupului.
• BNP Paribas este una dintre cele mai importante banci din zona euro, specializata pe retail. In Romania, a achizitionat deja societatea financiara Credisson, prin divizia sa CETELEM.
• Banca Nationala a Greciei este cea mai mare institutie financiara elena. Dupa achizitionarea Bancii Romanesti, banca si-a aratat disponibilitatea de a-si extinde reteaua prin noi achizitii bancare in Romania si Turcia.
• Piraeus Bank Group este al treilea grup financiar privat din Grecia, cu active de peste 13 miliarde de euro, credite acordate de 12 miliarde euro.
• Erste Bank are un total al activelor de 33,3 miliarde euro si 12 milioane de clienti. Erste este interesata in primul rand de CEC si, in subsidiar, de Banca Tiriac.
• Grupul Societe Generale are 16,4 milioane de clienti in toata lumea. Profitul net realizat de Grupul Societe Generale in 2004 a fost de 3,1 miliarde euro.
Banca Tiriac in cifre
• Actionariatul Bancii Tiriac: Tiriac Holding – 73,61%, BERD – 5,43%, Altii – 20,96%.
• La finele lui 2004, profitul net a fost de 17 milioane de euro.
• Activele totale au atins la 31 decembrie 2004 peste 620 milioane euro, cu o crestere de 18% fata de totalul activelor in euro la sfarsitul anului 2003.
• Capitalurile proprii ale bancii la sfarsitul anului 2004 au fost de aproape 100 de milioane de euro, in crestere cu 22% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
• Banca Tiriac dispune de o retea teritoriala formata din 59 de unitati, 230 de ATM-uri si 1.800 de POS-uri.
• Volumul creditelor nete acordate a ajuns la peste 330 milioane de euro, fata de 290 de milioane la finele anului 2003.
• Depozitele atrase de la clientii nebancari s-au ridicat la 460 de milioane de euro, consemnad un plus de 69 de milioane euro.
• In ultimul trimestru al anului trecut, agentia de rating Fitch a imbunatatit ratingul pe termen lung al bancii la B plus, fapt ce permite atragerea de importante resurse financiare de pe piata internationala.