Moment important pentru lumea ştiinţei! Acceleratorul de particule de la CERN (Centrul European de Cercetări Nucleare) a fost repornit, după o pauză de peste trei ani.
Acceleratorul de particule de la CERN a fost modernizat şi repus în funcţiune
Cel mai mare și mai puternic accelerator de particule din lume, LHC (Large Hadron Collider), situat lângă Geneva, a fost închis în această perioadă pentru lucrări de întreținere, consolidare și modernizare.
„Mașinile și instalațiile au fost supuse unor modernizări majore în timpul celei de-a doua închideri de lungă durată a complexului de acceleratoare al CERN.
LHC în sine a fost supus unui program de consolidare extins și va funcționa acum la o energie și mai mare și, datorită îmbunătățirilor majore aduse complexului de injectoare, va furniza mult mai multe date experimentelor LHC modernizate”, spune Mike Lamont, directorul pentru acceleratoare și tehnologie al CERN.
Vineri, 22 aprilie, la ora 12:00, „două fascicule de protoni au circulat în direcții opuse în jurul inelului de 27 de kilometri al acceleratorului de particule Large Hadron Collider la energia de injecție de 450 de miliarde de electronvolți (450 GeV)”, se arată într-un comunicat al CERN, transmite Mediafax.
„Aceste fascicule au circulat la energia de injecție și conțineau un număr relativ mic de protoni. Coliziunile de mare intensitate și de mare energie vor avea loc peste câteva luni.
Dar primele fascicule reprezintă repornirea cu succes a acceleratorului după toată munca grea depusă în timpul opririi îndelungate”, a transmis șeful departamentului „Beams” al CERN, Rhodri Jones.
Ce tip de experimente se vor desfăşura în lunile şi anii următori? Fizicienii vor studia „particula lui Dumnezeu”
Este sfârșitul celei de-a doua închideri de lungă durată pentru accelerator, ci și începutul pregătirilor pentru patru ani de preluare de date, care se așteaptă să înceapă în această vară.
Până atunci, experții LHC vor lucra non-stop pentru a repune progresiv în funcțiune aparatul și pentru a crește în siguranță energia și intensitatea fasciculelor înainte de a livra experimentelor coliziuni la o energie record de 13,6 trilioane de electronvolți (13,6 TeV).
În cadrul acestei a treia runde a LHC, numită Run 3, experimentele mașinii vor colecta date din coliziuni nu numai la o energie record, ci și într-un număr fără precedent.
Experimentele ATLAS și CMS se pot aștepta fiecare să primească mai multe coliziuni în timpul acestei runde de fizică decât în cele două runde de fizică anterioare la un loc, în timp ce LHCb, care a suferit o renovare completă în timpul opririi, poate spera ca numărul de coliziuni să crească de trei ori.
Între timp, ALICE, un detector specializat pentru studierea coliziunilor de ioni grei, se poate aștepta la o creștere de cincizeci de ori a numărului total de coliziuni ionice înregistrate, datorită finalizării recente a unei modernizări majore.
Numărul fără precedent de coliziuni va permite echipelor internaționale de fizicieni de la CERN și din întreaga lume să studieze în detaliu bosonul Higgs, cunoscut și drept „particula lui Dumnezeu”, și să supună modelul standard al fizicii particulelor și diferitele sale extensii la cele mai stricte teste de până acum.
Alte experimente importante din cadrul Run 3 vor fi FASER și SND@LHC, concepute pentru a căuta fizica dincolo de Modelul Standard; coliziuni speciale proton-heliu pentru a măsura cât de des sunt produse în aceste coliziuni contrapărțile de antimaterie ale protonilor; și coliziuni cu ioni de oxigen care vor îmbunătăți cunoștințele fizicienilor despre fizica razelor cosmice și despre plasma quark-gluon, o stare a materiei care a existat la scurt timp după Big Bang.