Ministerul Sănătății dă în premieră posibilitatea bolnavilor sau reprezentanților legali ai acestora să corespondeze cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorială, pentru a merge la tratament în străinătate.
Până în prezent, cei care sufereau de afecțiuni deosebit de grave, care nu puteau fi tratate în țară, trebuiau să aștepte ca Direcția de Sănătate Publică (DSP) să contacteze clinicile.
Acest lucru dura destul de mult, întrucât DSP avea multe dosare la rând. Astfel, pacienții își vor putea găsi singuri o clinică la care pot fi tratați, împreună cu costul tratamentului, condițiile de plată și programare. Toate documentele care cuprind aceste date plus documente oficiale emise de clinici, cu antet și semnătură vor fi prezentate apoi Direcției de Sănătate Publică.
Fără criterii dicriminatorii
Noua legislație elimină controversatul criteriu al „Beneficiului tratamentului estimat pentru societate” din cadrul criteriilor de prioritate utilizate pentru aprobarea finanțării tratamentului în străinătate, dacă solicitările de finanțare depășesc fondurile alocate lunar cu destinația respectivă.
Conform acestui criteriu, erau evaluate capacitatea de reintegrare socială și reinserție profesională a pacientului, vârsta, costul estimativ al tratamentului și perioada de timp consumată de la înregistrarea solicitării la DSP până la evaluarea dosarului.
Acestea nu vor mai fi proritare atunci când se va decide aprobarea unui dosar pentru tratament în străinătate.
Mai mult control asupra dosarelor
Pacienții vor fi obligați să meargă ori de câte ori este programat sau în termen de 14 zile lucrătoare de la programare la medicul său curant, pentru evaluarea stării de sănătate, după ce pacientul s-a tratat în străinătate.
Pe baza acestor controale, medicul curant de specialitate care a recomandat bolnavului tratamentul în străinătate va fi obligat să alcătuiască un raport medical anual pentru evaluarea stării de sănătate a bolnavului, pe care să îl trimită Direcției de Sănătate Publică.
Direcțiile de sănătate publică are obligația de a afișa și actualiza periodic informațiile care cuprind numărul cererilor inregistrate pentru tratament în străinătate și stadiul soluționării acestora.
Comisia Ministerului sănătații care aprobă finanțarea dosarelor depuse se va întruni de acum înainte de două ori pe lună, față de o singură dată, așa cum era prevăzut în trecut.
În anul 2011, Programul gratuit de tratament în străinătate a Ministerului Sănătăţii are un buget de 29 milioane de lei, cu aproximativ 3 milioane de lei mai mult faţă de anul 2010.